Читај ми!

SANU: Odbor za standardizaciju srpskog jezika nije Odbor Srpske akademije nauka i umetnosti

Srpska akademija nauka i umetnosti saopštila je da se u medijskom prenošenju izjave predsednice Hrvatskog nacionalnog veća u Srbiji, Jasne Vojnić, na više mesta navodi da je Odbor za standardizaciju srpskog jezika, zapravo Odbor SANU, "što ne odgovara istini".

Srpska akademija nauka i umetnosti saopštila je da osnivači Odbora za standardizaciju srpskog jezika, koji u svom nazivu i ne sadrži odrednicu SANU, ravnopravno su tri akademije nauka i umetnosti (SANU, CANU i ANURS), Institut za srpski jezik SANU, Matica srpska i fakulteti iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore na kojima se studira i izučava srpski jezik, te Srpska književna zadruga, navodi se u saopštenju.

U saopštenju SANU navodi se da Odbor deluje pri Institutu za srpski jezik SANU, koji je takođe samostalna naučna institucija, čiji SANU jeste osnivač, ali koja ima svoje nezavisne naučne i upravne organe.

"Zabrinjavajuće je koliko brzo u medijskim prezentacijama Odbor za standardizaciju srpskog jezika evoluira u Odbor za standardizaciju srpskog jezika SANU, odnosno u Odbor SANU, te, konačno, u samu SANU", ističe se u saopštenju.

Čini se, kako se dodaje, da Srpska akademija nauka i umetnosti iz nekog razloga ponovo mora da bude prozvana i u vezi sa poslovima u kojima, jednostavno, kao institucija nije učestvovala.

"Zbog čega je došlo do poistovećivanja dveju samostalnih i nezavisnih institucija, čiji stavovi čak ne moraju nužno da budu istovetni, pretpostavljamo da znaju oni koji su toj grešci pribegli", kaže se u saopštenju.

U konkretnom slučaju, "Odbor za standardizaciju srpskog jezika čiji je rad visoko cenjen u našoj kući, dao je svoj stav povodom određenog udžbenika za srpski jezik, pri čemu SANU nije bila konsultovana, te nije razmatrala niti se oglašavala tim povodom".

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара