Читај ми!

U Srbiji više od 40 odsto dece i mladih pati od anksioznosti i razdražljivosti - kako im pomoći

Omladinski centar Opens i Unicef potpisali su u Novom Sadu ugovor o finansiranju programa unapređenja mentalnog zdravlja kod mladih koji će biti realizovan različitim aktivnostima u prostoru Kreativnog distrikta Novog Sada.

Takav program je posebno značajan u trenutku kada se najveći broj mladih suočava sa posledicama kovida 19 i oštrih protivepidemijskih mera.

"Prema istraživanju Unicefa o pandemiji kovida 19, u Srbiji je 42 procenta dece i 44 procenta mladih, navelo anksioznost i razdražljivost kao najčešće probleme sa mentalnim zdravljem, dok 18 odsto njih, kaže da se njihovo stanje pogoršalo tokom pandemije. Naravno, to nesrazmerno više utiče na adolescente iz porodica sa nižim prihodima", navela je Dejana Kostadinova, direktorka Unicefa u Srbiji.

Pohvale za novi program i rezultate dosadašnjih projekata Opensa stižu od gradonačelnika Novog Sada. Ocenjuje i da je Kreativni distrikt odlična infrastruktura za sve buduće projekte mladih.

"Da je neko 2015. ili 2016. godine rekao da ćemo danas prisustvovati zajedno sa predsednicom vlade ili državnim sekretarom potpisivanju sporazuma Opensa i Unicefa, u potpuno obnovljenoj zgradi Omladinskog centra ovde u nekadašnjoj Kineskoj četvrti, a danas Kreativnom distriktu, rekli bi svi - važi, samo ti maštaj", rekao je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Za predsednicu Vlade dobra komunikacija njenog kabineta i udruženja mladih, ključna je i za taj projekat i za razvoj nacionalne strategije za mlade.

"Ja se nadam da sve ono što se dešava u Novom Sadu kao Omladinskoj prestonici Evrope, ali i kao Evropskoj prestonici kulture, da će se samo ciklično u talasima širiti dalje iz Novog Sada, čitavom Srbijom i svim ostalim lokalnim samoupravama, a Vlada Republike Srbije će sa zadovoljstvom takve stari podržati", navela je Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije.

Premijerka je najavila, do kraja godine, i krovni zakon o mladima u Srbiji, zakon o volontiranju, kao i izmene i dopune zakona koji će bolje organizovati radne prakse.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво