Читај ми!

Mali Gavrilo proslavio prvi rođendan i napustio bolnicu u Budimpešti

Lekari u dečjoj bolnici "Betešda" pozdravili su se sa Gavrilom. Jednogodišnji dečak iz Kragujevca završio je uspešno gensku terapiju. Posle toga, proveo je još neophodna tri meseca u budimpeštanskoj bolnici, koju je sada napustio. Gavrilo, koji boluje od spinalne mišićne atrofije, u proteklom periodu pokazao je ogroman napredak i svoj prvi rođendan proslavio je sa lekarima i sestrama u bolnici.

Za oproštaj od Gavrila spremljena je torta. Istovremeno, lekari i medicinsko osoblje budimpeštanske Dečje bolnice "Betešda" proslavili su njegov prvi rođendan, a dva starija brata su ga iznenadili poklonima.

Dečačić iz Kragujevca je 8. juna dobio gensku terapiju u Dečjoj bolnici "Betešda" i nakon toga je usledio ogroman napredak.

Sada već može da drži glavu, sedne, dohvati svoje igračke i igra se njima, osim toga postao je mnogo zainteresovaniji za okolinu. Ova subjektivna opažanja potkrepljuju i objektivni podaci.

"Precizna merenja pokretljivosti zbog toga radimo delom onda kada deca stignu do nas, i pre nego što započnu terapiju lekom, i sada smo ih uradili ponovo nakon deset sedmica i njegovi rezultati su zapanjujuće dobri, što je objektivan podatak, zbog toga što, kada je stigao, imao je 34 poena, a sada premašuje 54", ističe dr Borbala Mikoš, medicinski direktor Dečje bolnice "Betešda" i vodeći lekar tima koji primenjuje lek "zolgensma".

Roditelji Gavrila Đurđevića bolnicu napuštaju sa lepim uspomenama, ne samo zbog ovih rezultata. Kažu, ovde su sklopili prijateljstva za ceo život.

"Raduju se zajedno s nama svakom njegovom oporavku, to se vidi, i to nama roditeljima mnogo znači. Komentarišem sa suprugom, baš smo zadovoljni, nismo očekivali, stvarno, mogu reći da stvarno nismo očekivali toliko lep i prijatan i doček, i odnos prema nama, i prema Gavrilu, tako odlazimo iz Budimpešte, iz 'Betešde', bogatiji za baš dosta prijateljstava", priča Gavrilova mama Nevena Đurđević. 

U Dečjoj bolnici "Betešda" do sada je lečeno 16 dece obolele od SMA1 (spinalne mišićne atrofije) i generalni direktor ustanove smatra da je u Gavrilovom slučaju tretman bio verovatno najuravnoteženiji.

Kaže da na veoma dobroj saradnji može da zahvali i sa lekarima iz Srbije i roditeljima.

"Uprkos tome što je ovo veoma rizična intervencija, potrebno je obratiti pažnju na mnogo toga, veoma harmonično je uspelo i u tome je porodica imala veliku ulogu, roditelji koji su bili veoma spremni na saradnju, i dobre su bile reakcije i, hvala Bogu, i naš tim je veoma dobro utvrdio sve one tačke na kojima može da pomogne", naglašava dr Đerđ Velkei, generalni direktor Dečje bolnice "Betešda".

Gavrila Đurđevića sada čeka dva i po meseca rehabilitacije, koja će se sprovoditi u jednom budimpeštanskom centru.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво