Krajem nedelje plan za obnovu "Kopaonika"

Plan za obnovu proizvodnje u kuršumlijskom “Kopaonik” do kraja nedelje, obećali nakon sastanka sa predstavnicima opštine Kuršumlija ministri Dinkić i Ljajić. Ministri pozvali radnike da obustave proteste. Štrajkači nastavljaju blokadu puta.

Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić izjavio je, nakon razgovora sa predstavnicima opštine Kuršumlija, da će do kraja nedelje tim stručnjaka posetiti preduzeće "Kopaonik" i napraviti analizu stanja i poslovanja i dodao da će država pomoći tako što će novom partneru dati finansijska sredstv iz Fonda za razvoj pod povoljnim uslovima.

Ministar Dinkić je istakao da nema nameru da ide u Kuršumliju i poručio radnicima "Kopaonika" i konfekcije "7. juli", koji više dana blokiraju put Niš-Priština, da se o problemima mora razgovarati.

Dinkić je naglasio da će država pomoći da se nađe strateški partner za pokretanje proizvodnje i dodao da će tek nakon toga doći u Kuršumliju.

"Bivši direktor i 17 rukovodioca su upropastili to preduzeće tako što su ga loše vodili posle privatazacije", ocenio je ministar ekonomije i podsetio da je Agencija za privatizaciju ugovor raskinula u martu prošle godine.

Prema njegovim rečima, prozivodnja bi mogla da počne za mesec, mesec i po dana.

Dinkić je rekao da 20 plata koje radnici traže da im se isplate nisu zarađene, jer firma nije radila, a samim tim ni radnici, ali i dodao da se pravno gledano mogu naplatiti u postupku stečaja.

Ministar rada Rasim Ljajić je ocenio da je blokada puta postala predmet najjeftinije politizacije i pozvao radnike da se vrate kućama.

Ljajić je naglasio da su ispunjeni zahtevi radnika oko povezivanja radnog staža i overe zdravstvenih knjižica.

Predsednik Upravnog odbora "Kopaonika" Blagoje Urošević rekao je da radnici dve privatizovane firme neće deblokirati put Niš - Priština do postizanja cilja isplate zaostalih zarada, povezvanje radnog staža, pokretanje proizvodnje u "Kopaoniku" i otpisa komercijalnih i dugova prema državi.

Radnici traže razgovore u Kuršumliji

Prethodno su presdstavnici radnika preduzeća "Kopaonik" i "7. jul" tražili da ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić dođe na razgovore u Kuršumliju.

Prema rečima predstavnika radnika Borivoja Uroševića, radnici su odlučili da ne idu u Beograd jer su ih na ranijim pregovorima u Vladi više puta prevarili.

"U proteklih godinu dana u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja održanani su sastanci naše delagacije i predstavnika Ministarstva. Dogovori koji su postignuti nakon povratka delegacije u Kuršumliju su izigrani. Niko nam se nije javljao ni na telefonske pozive", rekao je Urošević.

Prema njegovim rečima, u međuvremenu su radnici te dve fabrike u dva navrata prekidali proteste zbog obećanja iz Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.

Protest radnika u Novom Sadu

Protest radnika se nastavlja i u Novom Sadu, gde su zaposleni u komunalnoj službi najavili da će radikalizovati štrajk, jer pregovori sa predstavnicima gradskih vlasti nisu dali traženi rezultat.

"Ne tražimo povećanje zarada, već tražimo da se vrate na 2009. godinu. Sa zaradama smo na nivou 2006. godine", rekao je predsednik GO Sindikata zaposlenih u komunalnoj službi u Novom Sadu, Zoran Radosavljević.

Ipak, dogovoreno je da protest, zbog svetog Jovana, na kratko bude obustavljen, a zaposleni će, kako kažu, u četvrtak nastaviti štrajk.

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić, rekao je da građani ne smeju da ispaštaju zbog toga što neko štrajkuje, i da očekuje da će dogovor sa radnicima biti postignut. Pavličić je izjavio da je u Novom Sadu raspon prosečnih plata od 35.000 do 40.000 dinara, a postoje preduzeća u kojima su plate iznad 70.000 i 80.000 dinara.

"Razgovori idu u tom pravcu da se nešto više umanje plate onim preduzećima u kojima su one iznad 50.000 dinara, a da se manje smanjuju plate u onim preduzećima gde su niže", istakao je Pavličić.

Štrajkuju i radnici Republičkog geodetskog zavoda, novosadska komunalna preduzeća, farmaceutsko preduzeće "Srbolek", a radnici veterinarske ustanoev "Glutin" su započli štrajk glađu, jer im četiri godine nisu isplaćene zarade.

Upravni odbor Udruženja učesnika rata od 1991. do 1999. godine iz Kraljeva zatražio je hitan sastanak sa ministrom Ljajićem, kako bi se rešio problem ratnih dnevnica, borački status i njihov težak materijalni status.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво