Читај ми!

Arhimandrit Jerotej Petrović hirotonisan za episkopa topličkog, vikara patrijarha srpskog

Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Porfirije je u Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru svetom arhijerejskom liturgijom i svečanim činom hirotonisao arhimandrita Jeroteja Petrovića u čin episkopa topličkog, vikara patrijarha srpskog.

Nakon čina hirotonije, patrijarh Porfirije je predao Jevanđelje izabranom i narečenom episkopu topličkom Jeroteju,  a potom su ga uveli u oltar na južne dveri, saopštila je SPC.

Arhimandrit Jerotej (svetovno Nikola Petrović) rođen je 15. avgusta 1971. godine u Sremskoj Mitrovici. Osnovnu školu završio je u Mačvanskoj Mitrovici, a gimnaziju u Sremskoj Mitrovici. Po završetku gimnazije, 1990. godine, upisao se na Elektrotehnički fakultet u Beogradu. Završio je Višu Elektrotehničku školu u Beogradu 1997. godine.

Nakon odsluženja vojnog roka, pristupio je 1998. godine bratstvu manastira Svetih Arhangela u Kovilju.  Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu SPC 2009. godine. Za vreme studija primio je monaški postrig, dobivši monaško ime Jerotej.

Nakon studija s blagoslovom Episkopa bačkog g. Irineja, odlazi u Atinu na učenje grčkog jezika i muzičko usavršavanje. U Atini je dve godine izučavao crkvenu muziku i 2011. stekao diplomu Crkvenog pojca na Atinskom konzervatorijumu u klasi profesora Likurga Angelopulosa Arhon Protopsalta Velike Crkve u Konstantinopolju.

Diplomu Učitelja crkvene muzike stekao je 2011. u Školi crkvene muzike Atinske Arhiepiskopije pri hramu Životvorni Istočnik u Atini u klasi profesora Konstantina Angelidisa.

Iste godine upisao se na postdiplomske studije iz crkvene muzike kod profesora dr Georgija Konstantinua u Školi vizantijske muzike Sveštene Mitropolije Nikeje u Atini, koje je uspešno okončao 2013. godine.

Istovremeno sa postdiplomskim studijama iz crkvene muzike upisao se 2011. godine na doktorske studije Bogoslovskog fakulteta Srpske Pravoslavne Crkve.

U čin jerođakona rukopoložio ga je episkop jegarski Porfirije (sadašnji patrijarh srpski) 29. juna 2014, a u čin jeromonaha episkop bački Irinej 9. decembra 2018. godine, oba u manastiru Kovilju.

Od 2011. godine, s blagoslovom episkopa bačkog Irineja, pokrenuo je školu crkvenog pojanja Sveti Jovan Damaskin pri Crkvenoj opštini novosadskoj, u kojoj je predavao predmete "Crkveno pojanje" i "Istorija crkvene muzike" po uzoru na slične škole u Grčkoj.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво