Читај ми!

Eparhija raško-prizrenska: Natpis "Isus mrzi Srbe" smatramo otvorenom pretnjom

Eparhija raško-prizrenska ocenila je da je nametanje Crkvi obaveze da traži bilo kakvu dozvolu za vršenje verskih obreda unutar svojih hramova na KiM i u hramu Hrista Spasa u Prištini ne predstavlja samo kršenje civilizacijskih normi u poretku uspostavljenom nakon Drugog svetskog rata već i pravnih propisa koje su donele upravo vlasti u Prištini, i koji su i dalje važeći.

"Iako traje sudski proces u kome Univerzitet bez ijednog dokaza pokušava da natera Crkvu da sruši sopstveni hram (Hrista Spasa), to ne znači da Crkva, kao vlasnik koji je upisan u katastru nema prava da koristi svoj legalno sagrađeni verski objekat. Sa druge strane, vlasti u Prištini već pet godina ne sprovode sudsku presudu povodom manastira Visoki Dečani, i stoga javna pozivanja na sudske postupke koji su u toku i nemaju nikakvo dejstvo na vlasništvo Crkve mogu samo da poruče da je na Kosovu primena pravde selektivna kada je u pitanju Srpska pravoslavna crkva", ocenjeno je u reakciji Eparhije nakon negodovanja albanskih zvaničnika i civilnog društva zbog služenja liturgije u nedovršenom Hramu Hrista Spasa u centru Prištine.

Eparhija ističe da je poseban skandal vest, došla nakon svih reakcija, da je na vratima jednog verskog objekta ispisana parola mržnje.

"U ovom slučaju smatramo je otvorenom pretnjom. Očekujemo od policije Kosova da počinioce ove otvorene pretnje prema nama, kao jednoj od verskih zajednica, odmah pronađe i preda tužilaštvu na dalje postupanje. Takođe tražimo od policije Kosova da se ovaj akt proglasi onim što jeste – širenjem verske i nacionalne mržnje i otvorenom pretnjom, umesto da se kao do sada ovakve neskrivene pretnje proglašavaju vandalizmima ili uništenjem imovine kako bi se prikrile razmere mržnje i diskriminacije prema Srpskoj Pravoslavnoj crkvi koje u ovom društvu vladaju", navedeno je iz Eparhije.

Objašnjava se da nije normalna situacija u kojoj, umesto da se neko zapita kakvo je to društvo u kome se u 2021. godini jednoj verskoj zajednici preti zbog održanog verskog obreda unutar sopstvenog verskog objekta, i na tom verskom objektu se iscrtavaju grafiti mržnje i pretnji protiv te verske zajednice samo zbog toga što je vršila verski obred unutar sopstvenog verskog objekta, pojedinci još najavljuju i proteste protiv održanja verskog obreda unutar verskog objekta, još i zloupotrebljavajući studente u svojoj neshvatljivoj kampanji raspirivanja mržnje.

"Sve češći i intenzivniji pokušaji negiranja verskih i imovinskih prava, identiteta i ustavom zagarantovanog imena Srpske Pravoslavne Crkve na Kosovu i Metohiji od strane kosovskih institucija tužan su pokazatelj ozbiljnog pogoršanja opšteg stanja verskih sloboda na ovom prostoru, što nimalo ne doprinosi pomirenju i zajedničkom životu, već dodatno podstiče versku i etničku mržnju koja ugrožava bezbednost pravoslavnog srpskog stanovništva i našeg duhovnog i kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji", podvučeno je u stavu Eparhije.

Navedeno je da vladika Teodosije u crkvi u Prištini nije održao politički skup, već je odslužio Svetu Liturgiju na kojoj je pozvao na mir i toleranciju u još nezavršenom hramu koji je godinama na meti albanskih ekstremista koji su ga nekažnjeno palili, skrnavili, napadali, pretvarali u javni toalet i deponiju smeća, što je na sramotu posebno grada Prištine i Univerziteta, čiji zvaničnici redovno traže uklanjanje ovog hrama, dok se političari takmiče u jeziku mržnje i uvredama na račun SPC.

 

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара