Читај ми!

Prvo inkluzivno igralište otvoreno na Adi Ciganliji, šta to znači za decu sa smetnjama u razvoju

Prošle nedelje otvoreno je inkluzivno igralište na Adi Ciganliji, drugo igralište u Srbiji koje je izgrađeno na osnovu konsultacija sa decom i njihovim porodicama, u nadi da će poslužiti kao model za buduće objekte za igru širom zemlje.

Marina Bogdanović, konsultantkinja Unicefa u Srbiji, navela je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da je igralište osmišljeno i opremljeno tako da deca sa smetnjama u razvoju i bez njih mogu zajedno da se igraju.

"Inkluzivno igralište je svako igralište koje celokupnim dizajnom i karakteristikama omogućava pristup svakom detetu, stvara jednake mogućnosti da svako dete bude uključeno u igru bez obzira na svoje sposobnosti ili neke druge lične karakteristike. Pre svega, kada govorimo o inkluzivnom igralištu govorimo o mogućnosti za decu sa smetnjama i invaliditetom da budu na jednakoj i ravnopravnoj osnovi uključena u igru i zabavu sa drugom decom", navodi Bogdanovićeva.

Objašnjava da je inkluzivno igralište u Beogradu osmišljeno s ciljem promovisanja socijalne integracije dece sa smetnjama u razvoju i bez njih. 

"Inkluzivna igrališta uvek podrazumevaju da su sva deca uključena, a ne kako što se često misli da su namenjena isključivo jednoj određenoj grupi dece, kao što su deca sa invaliditetom", navodi gošća Jutarnjeg programa.

Da bi jedno igralište bilo inkluzivno, objašnjava Bogdanovićeva, potrebno je da svojom opremom zadovoljava taj uslov da pruža jednake mogućnosti za svu decu, ali da celokupan dizajn i infrastruktura bude usklađena sa principima univerzalnog dizajna. 

Objašnjava da je ovo drugo igralište u Srbiji koje je izgrađeno na osnovu konsultativnog procesa sa decom i njihovim porodicama, a zapravo je cilj da to igralište služi kao model za buduće objekte za igru širom Srbije.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво