Читај ми!

Najstariji dvor u Beogradu, obucite kostim i provedite dan kao kneginja Ljubica

Dvorci, vile, letnjikovci, čak 118 takvih objekata je u statusu kulturnog dobra, ali zahtevaju dodatnu zaštitu. Šetnje glavnim gradom često vode i ka najstarijem beogradskom dvoru - Konaku kneginje Ljubice. Istraživali smo koliko spomenici kulture privlače turiste.

Najlepši dvorovi u Srbiji i istorija kojoj su svedočili tema su filmova, serija, ali često i svetskih medija. Svaki od njih ima i turistički i privredni potencijal.

"Spomenici kulture nisu samo reljefni zidovi, umetnička platna ili dekoracija, oni su svedoci nastajanja jedne nacije, oni su svedok našeg kulturnog identiteta. Da bismo imali šta da prenesemo to moramo i da sačuvamo", ističe Branka Conić, direktorka muzeja Dom Jevrema Grujića.

Spomenici kulture su neobnovljiv resurs, ali kao statično dobro zahtevaju očuvanje i posebnu pažnju, kažu u Ministarstvu. Planira se analiza stanja i predlaganje namene tih objekata.

"Spomenici koji nemaju namenu, ili recimo nemaju korisnika, ili imaju i namenu i korisnika ali nije adekvatna su u lošem stanju i upravo je cilj ove radne grupe da se nađe adekvatno rešenje i kako da se zaštiti spomeničko nasleđe", naglašava Danijela Vanušić, pomoćnik ministra za kulturno nasleđe i digitalizaciju.

Jedna od retkih sačuvanih zgrada iz vremena prve vladavine kneza Miloša Obrenovića, jeste Konak kneginje Ljubice. Svi sačuvani predmeti dočaravaju devetnaestovekovni Beograd.

Prva vladarka obnovljene Srbije bila je Ljubica Obrenović, o njenom skromnom ali dostojanstvenom životu, od 2009. godine tu se izvode i drame.

"Održavanje jednog ovakvog objekta je zaista veoma zahtevno, zgrade rađene u savremenim materijalima se lako popravljaju i usavršavaju, a mi smo pod posebnim merama zaštite, u obavezi da restauriramo svaki detalj", navodi Jelena Medaković, direktorka Muzeja grada Beograda.

Najstariji dvor u Beogradu godišnje poseti i do 50.000 ljudi. U dvorištu je dozvoljeno da se popije kafa, a svako ko šeta prostorijama kneginje Ljubice, to može i u kostimu kakav je ona nekada nosila.

"Replike kostima u različitim veličinama za bake, mame, devojčice. Moguće je obući i provesti dan kao Knjeginja Ljubica", dodaje Medakovićeva.

Očekuje se i mapiranje dvoraca kako bi postali deo turističkih ruta.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво