Читај ми!

U Srbiji se uživa u životu, ko je nepoželjan gost

Tajland, Kuba, Meksiko? Na koju državu vi pomislite kada čujete da se negde na ovoj planeti uživa u životu? Mnogi od nas, priznaćete, ne bi rekli - Srbija. Za kineske turiste ovo je jedna od najpopularnijih prekomorskih destinacija. Čime je osvojila vrh te liste i da li su baš svi gosti dobrodošli?

Turistima iz Kine koje interesuju kulturni sadržaji i uživanje u životu preporučuje se da posete baš našu zemlju.

Srbiju je među najpopularnije prekomorske destinacije svrstao turistički magazin "Vitrip" iz Šangaja. Tako je mala balkanska država stala "rame uz rame" pored Filipina, Turske, Malezije, Japana...

Da može da parira mnogim poznatim turističkim destinacijama smatra i travel blogerka Jovana Kvržić, koja je Srbiju prešla "uzduž i popreko".

"Na relativno maloj površini imamo sve. Kulturno-istorijski deo, prirodu, gastronomiju, noćni život... Ne može se puno zemalja pohvaliti takvim paketom, uvek nešto fali. Što se tiče samog kupanja, postoje mesta koja itekako mogu da zamene more. To su Perućac, Zaovine, Kladovo... Ono što je za sada teško zamenjivo su duge peščane plaže i ostale aktivnosti koje nude primorska mesta", ističe autorka sajta Jovanin život u koferu.

Za turističku ponudu Srbije kaže da je sjajna, ali da treba više da se ulaže u njenu promociju. To će, objašnjava, biti naročito važno za period nakon pandemije, kada strani turisti budu mogli ponovo slobodno da putuju.

Instagram uskače u pomoć

To na umu imaju i u Turističkoj organizaciji Srbije, pa su u svoje promotivne aktivnosti uključili i travel blogere i influensere. Upravo su oni prošle godine sa društvenih mreža u svet poslali pregršt razglednica iz Srbije.

"Usmereni smo na predstavljanje turističke ponude Srbije turistima u regionu, kojima za dolazak u našu zemlju nije potreban avionski prevoz, ali i na održavanje prisutnosti kroz promotivne aktivnosti na tržištima u zemljama Evropske unije, Rusiji, Kini, Severnoj Americi i sl. kako bi se, kada se intenziviraju turistička kretanja, oni odlučili za posetu našoj zemlji", kaže direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović.

A bore se da tokom predstojeće sezone u Srbiji zadrže i one koji u njoj žive. Očekuju da više od 62 odsto domaćih turista i ove godine odmara u svojoj zemlji.

"Promocija aktivanog odmora, boravaka u prirodi, upoznavanja kulturno-istorijskog nasleđa naše zemlje, uživanje u gastronomskoj ponudi i vinski turizam su ono na čemu se zasnivaju aktivnosti Turističke organizacije Srbije u ovoj godini. Pažnja domaćih turista, kroz naše aktivnosti, biće usmerena i na svojevrsne itinerere, kojima ćemo im pokazati šta je to dodatno što mogu istražiti u odnosu na destinacije na kojima tradicionalno borave", dodaje Marija Labović.

Turista "non grata"

Kvadovi, jahanje, avantura parkovi, virtuelne ture - mnogo se radilo na obogaćivanju ponude za predstojeću sezonu. Ona će, po svemu sudeći, ponovo biti vanredna, pa je važno i da se gosti osećaju bezbedno.

"Ono na čemu ćemo i dalje insistirati u svim našim promotivnim aktivnostima je bezbedno putovanje, čuvanje prirode, održavanje fizičke distance, nošenje maski i poštovanje epidemioloških mera tokom turističke posete", ističe Labović.

Da ovo ne bude još jedna godina crna za turizam ulažu se dodatni napori.

Turistički radnici prioritetno su stali u red za vakcinu, a vlasnici smeštaja sve češće ističu da su njihovi aranžmani "korona sejf".

Država je, pored već podeljenih 100.000, obećala još najmanje 20.000 vaučera za domaće turiste.

Cena testiranja za strane turiste je prepolovljena, pa će ih pi-si-ar test koštati 9.000 dinara, koliko košta i naše građane. 

Ostaje samo da se rešimo neželjenog gosta - virusa zbog kojeg se u Srbiji više od godinu dana ne uživa punim plućima.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво