Читај ми!

Mihajlovićeva: Žene garant očuvanja sela

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović je sa gradonačelnikom Čačka, povodom Međunarodnog dana seoskih žena, posetila selo Ježevicu i poručila da žene sa sela žive teško, ali da nisu zaboravljene, i da su Vlada Srbije, Koordinaciono telo, lokalne samouprave i udruženja žena tu da stvaraju bolje uslove za život na selu.

Potpredsednica Vlade poručila je ženama sa sela da se udružuju i budu zajedno, kako bi dobile novac za projekte.

"Žene su te koje vode računa o gazdinstvima, poljoprivrednoj proizvodnji i garant su očuvanja sela. S druge strane, samo 12 odsto žena su vlasnice gazdinstava, tri od četiri žene rade za smeštaj i hranu, a 60 odsto njih nema pravo na penziju. I zato smo tu da stvorimo uslove da budu zdrave, da dobiju penzije i da imaju bolje, jednake uslove za život", rekla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade je dodala i da će zajedno sa udruženjima uputiti inicijativu Ministarstvu finansija i Ministarstvu poljoprivrede za izmenu dva zakona, koja će omogućiti ženama penziono i zdravstveno osiguranje, ali i podsticaje za ranjive kategorije, a to jesu žene sa sela.

"Takođe, radimo i na obezbeđenju bolje infrastrukture, kako bi žene i njihove porodice ostale da žive na selu. A lokalne samouprave upućujemo na to da prilikom planiranja budžeta vode računa i obezbede sredstva i podsticaje i za delatnosti kojima se bave žene", rekla je Mihajlovićeva.

Milun Todorović podsetio je da četvrtinu svetske populacije čine žene na selu, a samo dva odsto poseda se vodi na njih, što govori o tome koliko su ugrožene.

"Ove žene čuvaju tradiciju, ali se bore za svoj i opstanak svoje dece i porodica. Naš zadatak je da im pomognemo i da ulažemo u infrastrukturu, ali i da pomognemo udruženjima kao bitnim organizatorima plasmana njihovih proizvoda. Važno je i da osnažimo mlade majke, da izgradimo vrtić u Zablaću i da majke sa sela mogu da ostave decu u predškolskim ustanovama, te da imaju vremena za posao u udruženjima i gazdinstvima. Cilj je da žene na selu imaju isti status kao žene u gradu, da budu jednako poštovane", rekao je Todorović.

Nadežda Satarić, predsednica udruženja "Amity", rekla je da su seoske žene dobre majke, domaćice i supruge, ali i vredne radnice na njivi i u toru.

"Žene iz seoskih sredina su među najpogođenijima pandemijom, opterećene su još više kućnim poslovima, brigom o deci koja su kod kuće, ali i o starijim članovima domaćinstva, uz sve druge poslove u koje rade u poljoprivredi. Apelujemo na muškarce da u većoj meri pomažu ženama u obavljanju kućnih poslova, jer i one ravnopravno rade u polju i na njivi", rekla je Satarićeva.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво