Promovisani najmlađi oficiri Vojske Srbije – "nećemo stati, idemo u nove pobede"

Svečanom ceremonijom u prve oficirske činove promovisana su 152 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA. Najboljim mladim oficirima predsednik Aleksandar Vučić uručio je pištolje sa posvetom. Nećemo stati, idemo dalje u nove pobede kao ponosni oficiri Vojske Srbije, poručio je prvi u rangu Ognjen Zlatić. Prvi put je na svečanosti promocije nastupio konjički vod Grade.

Налет "мига 29", шапке полетеле увис

Уследио је налет ловачког авиона миг-29 уз поздрав пилота Богдана Ковачевића који је најмлађим колегама честитао први официрски чин и поручио: "Служите часно свом народу и будите понос своје отаџбине. Живела Србија".

Као и ранијих година, шапке су полетеле увис чиме је завршена свечана церемонија промоције.

Летачки програм Војске Србије

У оквиру свечаности уприличен је и налет ваздухоплова Војске Србије.

Након летачког програма, Оливер Њего извео је песму "Ово је Србија" уз пратњу оркестра Станислава Биничког. 

Наступа коњички вод Војске Србије

У оквиру свечаности наступио је коњички вод Војске Србије, након чега је уследио уметнички програм у оквиру којег је глумац Тихомир Арсић прочитао одломак из књиге "Солунци говоре".
Наступа коњички вод Војске Србије

Председник Србије Александар Вучић честитао је академији важан јубилеј. Србија и грађани су поносни на војску, то је важна институција у коју грађани имају највеће поверење, истакао је Вучић.

Научни радови наставника су препознатиљиви и на међународном нивоу, подвукао је Вучић.

"Ми смо у претходним годинама покушали да подигнемо углед војске и ви сте заслужни. Вратили смо средње стручне школе, вратили смо и логоровање у покрету, морамо да градимо озбиљну војску", рекао је председник Србије у обраћању.

Важно је да смо ове године имали 30 одсто више уписника него претходне три године, враћа се популарност одласка у војску, рекао је Вучић.

"Види се војска као место где ће моћи да пристојан живот обезбеди себи и породицама", додао је председник.

Према његовим речима, у свету несигурности, изазова, Србија мора да има јаку восјку која ће са поносом и смелошћу да штити  земљу. "Војска ће штити војну неутралност, али не на папиру већ стварну неутралност", поручио је председник Србије.

Златић: Идемо даље у нове победе као поносни официри

Први у рангу потпоручник Огњен Златић рекао је да су захвални и срећни што су имали прилику и привилегију да стичу образовање на таквој институцији каква је Војна академија.

Истакао је да су сви они пријатељи из генерације, јер су све изазове прошли заједно.

"Завршетак школовања за нас представља нови почетак. Нећемо стати, идемо даље у нове победе као поносни официри Војске Србије", поручио је Златић.

Најуспешнијима додељени пиштољи са посветом

Председник Александар Вучић доделио је најуспешнијим кадетима пиштоље са посветом.

Први у рангу вида Копнене војске је Огњен Златић, прва у рангу вида Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране је Анђела Богојевић, први у рангу служби Војске Србије је Младен Живковић и први у рангу Медицинског факултета ВМА је Хаџи-Миодраг Младеновић.

Прочитан указ председника

Потпуковник Срђан Дувњак прочитао је указ председника Републике Србије о произвођењу у чин потпоручника 120 кадета 140. и 141. класе Војне академије и 24 кадета шесте класе Медицинског факултета ВМА.

Генерал-мајор Зрнић: Поносни смо на кадете

Генерал-мајор Бојан Зрнић изјавио је да промоција најмлађих потпоручника протиче по правилима која су наметнута због епидемиолошке ситуације.

Зрнић је рекао да је садашња ситуација донела три изазова новим официрима, а први је начин на који су желели да комуницирају са прошлошћу и негују традицију.

Према његовим речима, адали су се да ће почетком године на видљивији начин прославити јубилеј - 170 годна од оснивања ВМА.

План се, навео је Зрнић, морао свести на само неколико догађаја, међу којима је и постављање бисте генерала и академика Јована Мишковића, као и формирање спомен-собе.

Други изазов је била реализација наставно-образовног процеса, али су се, каже, прилагодили ситуацији, па је изведена и вежба "Дипломац".

"Тиме је потврђено да је мисија Универзитета одбране успешно остварена", рекао је генерал Зрнић на свечаној промоцији, чије је обелелжавање видео као трећи изазов.

Обраћајући се кадетима, Зрнић је рекао да му је јасно да данас недостаје покоја суза радосница њихових родитеља, али је истакао да је, упркос томе, сигуран да су они, као и сви на Универзитету, поносни на њих.  

Интонирана химна Републике Србије

Након што је председник поздравио кадете интонирана је химна Републике Србије "Боже правде".
Химна Републике Србије

Фанфаре означиле почетак свечаности, предат рапорт

Оглашавањем фанфара и дочеком врховног команданта Војске Србије председника Александра Вучића почела је свечаност промоције. Генерал мајор Бојан Зрнић предао је рапорт председнику.
Дочек председника Републике Србије

Почиње свечана промоција

У кругу Војне академије, тј. у касарни "Генерал Јован Мишковић", почиње свечана промоција 152 кадета Војне академије и Медицинског факултета ВМА.

Promocija novih oficira Vojske Srbije ove godine je bila nešto drugačija nego ranijih godina, ali su svakako šapke poletele uvis.

Posle 14 godina promocija mladih oficira nije održana ispred Narodne skupštine, već se poštujući mere epidemiološke zaštite vratila u krug Vojne akademije – u kasarnu "General Jovan Mišković".

U programu ovogodišnje promocije najmlađih oficira Vojske Srbije bio je i letački i kulturni deo, nastupili su vazduhoplovi Vojske Srbije, pripadnici Garde, članovi Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički", dramski i muzički umetnici.

Juče je održana generalna proba svečane promocije najmlađih oficira Vojske Srbije, a kadetima su i dodeljene diplome i nagrade.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво