Pregovori studenata i Vlade blizu rešenja, u novoj školskoj godini predavanja na daljinu

Pregovori studenata sa predstavnicima Vlade i univerzitetâ o predstojećoj akademskoj godini blizu konačnog rešenja, rekao je za RTS prorektor Univerziteta u Beogradu Petar Bulat. Dodao je i da su fakulteti dobili preporuke za onlajn nastavu, kao i da će predavanja biti održavana na daljinu, a vežbe na fakultetima u manjim grupama.

Prorektor Univerziteta u Beogradu Petar Bulat rekao je za RTS da misli da su pregovori studenata, predstavnika Vlade i univerzitetâ blizu konačnom rešenju, ali da još uvek nije sve finalizovano.

"Očekujemo da to sutra bude gotovo i nadam se da će studenti to i da prezentuju. Oni su se borili, pa je onda red i da oni prezentuju taj svoj uspeh u pregovorima. Moram da kažem da su to razgovori ljudi koji se bore za iste stvari – za kvalitet nastave i da imamo što bolje stručnjake u budućnosti", rekao je Petar Bulat tokom gostovanja u Beogradskoj hronici.

Govoreći o predlogu studenata da se umanji cena školarine, Bulat je naveo da je to "dosta klizavo pitanje" zbog toga što misli da naša javnost jako slabo poznaje odnos finansiranja studija. 

"Imamo budžetske studije, imamo studije koje se nazivaju samofinansirajuće, a u stvari su sufinansirajući studenti, jer iznos školarina o kojima govorimo su veoma niski. Kada smanjujemo nešto što inače nije ekonomski zasnovano onda dolazimo do situacije da fakulteti uopšte ne mogu da se organizuju", kazao je prorektor Univerziteta u Beogradu.

Dodao je da školarina, kada se podeli na mesečne rate, iznosi oko 6.000 dinara mesečno. 

"Mnogi plaćaju svojoj deci časove engleskog jezika ili nekog drugog jezika u tom iznosu mesečno", kazao je Bulat.

Istakao je da misli da će biti nekih korekcija školarina, tamo gde bude bilo osnova. 

"Ja ću reći nešto što se možda neće dopasti studentima. Država dosta investira u obrazovanje i omogućava većini studenata, sedamdeset posto ima mogućnost da studira na budžetu i oni koji se nisu upisali na budžet, imaju mogućnost da se upišu tokom sledeće godine na budžet", naveo je Petar Bulat.

Naveo je da će možda biti preporuka fakultetima za smanjenje školarina, ali da o naredbama da to učine nema govora.

Fakulteti dobili preporuke za onlajn nastavu 

Kada je reč o onlajn predavanjima tokom naredne akademske godine, Bulat je naveo da je juče održana sednica Senata Univerziteta kojoj su prisustvovali dekani svih fakulteta na kojoj su dobili preporuke o tome kako treba da izgleda onlajn nastava.

"Između ostalog smo i rekli da samo pauerpoint prezentacija nije onlajn nastava studentima", rekao je Petar Bulat.

Dodao je da je predlog da predavanja budu onlajn, a da će klasičnih predavanja biti tamo gde bude bilo bezbedno.

"Vežbe će biti u manjim grupama. Vežbe će biti to mesto interakcije, ali ćemo raditi na tome da pojačamo interakciju i tokom onlajn predavanja, da podelimo i njih u manje grupe", istakao je Bulat.

Naveo je da je tokom leta održana edukacija nastavnika kako bi se onlajn nastava izvela na što bolji način.

Bulat je podsetio da su neki fakulteti u martu prešli na onlajn predavanja u roku od nedelju dana i rekao da je jako važno da dobiju povratne informacije o onlajn nastavi tokom nove školske godine.

"Studenti imaju više načina da izraze svoja očekivanja i nezadovoljstvo pruženim kvalitetom usluge. Svakako, to je direktno prema nastavniku, direktno prema dekanu ili preko studentskih predstavnika", rekao je Bulat.

Govoreći o onlajn polaganju ispita, prorektor Univerziteta u Beogradu naveo je da zakon predviđa da se ispit odvija isključivo u sedištu visokoškolske ustanove.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво