Како ће изгледати настава на факултетима

Предстојећу школску годину Универзитет у Београду радиће по комбинованом моделу наставе, који ће се прилагођавати специфичностима сваког факултета али и епидемијској ситуацији, одлучено је на данашњој седници Сената.

То значи да ће теоретска настава бити организована онлајн, а практична настава – уживо.

Ректорка Универзитета у Београду Иванка Поповић рекла је да би сви требало да се потруде да школска година крене на време, као и да се вежбе остварују у што бољим условима, јер се са доласком хладног времена, како каже, може очекивати повећање броја оболелих од ковида 19.

Наводи да управе факултета морају пратити да ли сви наставници и професори држе онлајн наставу, јер, како је навела, онлајн настава није слање "Пауер поинт" презентација и материјала за учење.

Декане је занимало како да се понашају уколико се у групи за вежбе појави заражени студент и да ли студенти из те групе иду у изолацију.

Епидемиолог Мила Паунић из Студентске поликлинике каже да, уколико су се примењивале епидемијске мере – ношење маски, дистанца од два метра, хигијена, онда само заражени студент иду у изолацију, док остали могу да наставе са радом.

Професорка Татјана Пекмезовић са Медицинског факултета у Београду појаснила је да је другачија ситуација уколико се у групи појави двоје заражених студената.

"Двоје заражених студената значи да је дошло до локалне трансмисије и морају сви под надзор и у изолацију", појаснила је Пекмезовићева.

Шарчевић: Без смањења бодова за упис на буџет, али биће изузетака

Без промене Закона о високом образовању не постоји могућност да се смањи број ЕСПБ бодова за упис на буџет у наредну годину студија, који сада износи 48 бодова, каже министар просвете Младен Шарчевић. Додаје да ће се студентима помоћи на други начин, бољом прерасподелом буџетских места.

Младен Шарчевић је за Танјуг рекао да је донета одлука о "некој врсти социјалне подршке студентима" и да ће они којима фали неколико бодова и који би у редовним околностима изгубили буџет, бити омогућено да студирају о трошку државе.

"Чак и ако нема 48 ЕСПБ бодова у појединим ситуацијама студент може да остане на буџету. Примера ради, ако је неки факултет на другој години имао 30 буџетских студената прошле године, а услов за упис на буџет у трећу годину је испунило само 20 академаца. То значи да је остало 10 буџетских места. Факултети могу да спусте цензус и да они који су близу 48 бодова буду на буџету", објаснио је Шарчевић.

Објашњава да ће то бити уређено одлуком Владе Србије, да се неће звати смањење квота, већ "фонд помоћи" који факултети могу да да искористе и да дају студентима.

Шарчевић каже да се са премијерком Аном Брнабић договорио да ове године остане исти број буџетских места као и прошле године за старије студенте (другу, трећу, четврту годину).

"Овим нисмо угрозили закон, нити смо га мењали, него смо дали једну врсту посебног тумачења зато што је ванредна ситуација", навео је министар и додао да то важи само у ванредним околностима и да није трајно решење.

Што се тиче смањења школарина, министар је навео да ће сваки факултет са својим студентским парламентом да се договори о томе, јер ће негде моћи да се смање школарине, негде не.

Оно што је извесно, сви факултети ће самофинансирајућим студентима омогућити плаћање школарине у више рата.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво