Od sutra kazneni poeni za vozače

Dodeljivanje kaznenih poena vozačima koji naprave prekršaj počinje 1. januara 2010. godine. U zavisnosti od težine prekršaja, u vozačku dozvolu se upisuje od 1 do 17 negativnih poena. Nakon 18 poena privremeno se oduzima dozvola.

Zakonom o bezbednosti u saobraćaju, koji je stupio na snagu 11. decembra, pored novčanih i zatvorskih kazni, predviđeno je i dodeljivanje kaznenih poena, koji će početi da se upisuju u dozvolu vozača koji prekrše zakon od 1. januara 2010. godine.

Novi pravni akt, donet u skladu sa evropskom praksom, trebalo bi da deluje preventivno i smanji broj žrtava na putevima Srbije.

Prema odredbama Zakona o bezbednosti, nakon 18 skupljenih negativnih bodova, vozačka dozvola se privremeno oduzima.

Za nepropisno parkiranje, nekorišćenje migavca, nepoštovanje prvenstva prolaza, nevezivanje pojasa, vozač dobija jedan poen.

Dva poena se dodeljuju za nepropuštanje pešaka na pešačkom prelazu, kretanje u nedozvoljenom smeru u jednosmernoj ulici, vožnju pijane ili drogirane osobe na biciklu i motoru.

Tri poena su predviđena za nezaustavljanje pored vozila za prevoz dece kada mališani izlaze ili ulaze u vozilo, posedovanje i korišćenje antiradar uređaja, vožnju u stanju umerene alkoholisanosti.

Četiri boda su kazna za neprilagođenu brzinu, nebezbedno preticanje, nepropuštanje dece, slepih, invalida i osoba sa štakama na pešačkom prelazu.

Za upotrebu mobilnog telefona u vožnji, neispravne pneumatike i uređaja za upravljanje, za vlasnika probne vozačke dozvole koji upravlja vozilom bez prisutstva iskusnijeg vozača sa petogodišnjim iskustvom, predviđeno je pet kaznenih poena.

Šest poena dobijaće vozači koji prođu kroz crveno i žuto svetlo, pretiču i obilaze s desne strane, voze dete mlađe od 12 godina, pijanu ili drogiranu osobu na prednjem sedištu.

Sedam poena predviđeno je za vožnju koja je od 51 do 70 kilometara na sat veća od dozvoljene, kao i za vožnju trakom u kojoj je svetlosnim znakom zabranjeno kretanje.

Za vožnju pod dejstvom narkotika, nepoštovanje znakova policijskog vozila koje se kreće ispred, nezaustavljanje kada se vozilo kreće ispred policijskog, koje daje znake upozorenja dobija se osam kaznenih bodova.

Za vožnju u stanju teške alkoholisanosti, uzimanje alkohola ili psihoaktivnih supstanci za vreme uviđaja, predviđeno je deset kaznenih bodova.

Za vožnju u stanju veoma teške alkoholisanosti, dodeljuje se 12 kaznenih poena.

Vožnja bez dozvole, osim u slučaju kada je dozvoli istekao rok važenja, vožnja sa više od dva promila alkohola, odbijanje alko-testa i testa na droge i vožnja bez svetala noću biće sankcionisani sa 14 kaznenih bodova.

Nasilnička vožnja i vožnja u stanju potpune alkoholisanosti biće kažnjeni sa 15 bodova.

Lice koje bez vozačke dozvole izazove saobraćajnu nesreću, dobiće 16 poena, a sa 17 će biti kažnjen vinovnik saobraćajne nesreće nastale usled nasilničke vožnje.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво