Znanje se deli i učenjem na daljinu

Učenje na daljinu postalo je deo svakodnevice školaraca. Njima to nije teško palo, a izgleda ni učiteljima i profesorima. Ta vrsta distance im ne smeta da budu maštoviti.

Najbolje lekcije, knjige i drugi materijali za učenje su oni koji će zainteresovati učenike i motivisati ih da rade. Motivacija je ključni faktor za uspeh đaka u svim fazama školovanja, a nastavnici i profesori igraju jednu od centralnih uloga u njihovom motivisanju.

To je veoma je važno ovih dana, dok traje učenje na daljinu. Đake mogu motivisati za rad i roditelji, ali se od nastavnika očekuje da sa svojim odeljenjima u internet komunikaciji unesu što više novina i zanimljivosti, kako bi oni emotivnije pratili nastavu, zadavanje domaćih zadataka, provere znanja i dodatnih objašnjenja.

Nenad Gugl, profesor srpskog jezika u Trećoj beogradskoj gimnaziji napominje da je važno deliti znanje na što više načina. Još pre nekoliko godina, on i njegove kolege odlučili su da sva predavanja stave na Jutjub i sajt predavanja.com. Sada ona, u ovoj situaciji virusa i samoizolacije dobijaju pravi smisao.

„Mi smo im omogućili da imaju sva predavanja na Jutjubu u svakom trenutku, pošto su mnoga znanja zaključana za savremenu generaciju, znanja velikih ljudi i velikih umova. Naš drugi motiv je bio da oživimo ta znanja i na neki način prilagodimo sluhu, temperamentu, i potrebama savremenih đaka. Ta ideja da postoje platforme na kojima su snimljena sva predavanja, koja prate gimnazijski program iz raznih predmeta koji smo mi pre tri-četiri godine pokrenuli na sajtu predavanja.com, kao i na Jutjub kanalu, pokazala je da je u ovom trenutku i tekako značajna", rekao je Nenad Gugl.

Kako da svojim đacima dočara atmosferu izlazaka, a da pri tom nešto zapamte i nauče,  dosetio se i jedan profesor srpskog jezka iz Ivanjice.

„Mi smo tumačili romantičarske stihove i pesnike i u okviru obaveznog gradiva učenici su poradili na stilskim figurama, prepoznavali ih. Odlučio sam da pored tog obaveznog dela napravim i ovaj atipičan i drugačiji način i da obnovimo gradivo. Sada sam u Gugl učionici koju koristimo napravio kviz u kome su đaci kroz 12 pitanja, imali zadatak da prepoznaju određene stilske figure kroz stihove. Bajaginih pesama", rekao je Aleksandar Kovačević profesor srpskog jezika u ivanjičkoj gimnaziji.

Čak i najbolji učenici mogu biti frustrirani i demotivisani u vanrednim situacijama, kao što je ova u kojoj se prvi put nalaze. Mnogi profesori su to shvatili, zato na najbolji način pokušavaju da daju priliku svim učenicima, kako bi dokazali svoje prednosti i osetili se uključenim i cenjenim.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво