Zojina majka: Bolesna deca imaju pravo na život

Zahvaljujuću Zojinom zakonu dijagnozu je dobilo više od 2.000 dece iz Srbije. Zakon je ujednio Srbiju a predstavljen je i u Evropskom parlamentu i Ujedinjenim nacijama. Za Zoju je ovaj zakon prekasno stigao, ali su njeni roditelji nastavili borbu za život. Delovi te borbe opisani su u knjizi "Zoja". Knjigu su napisale Zojina mama Bojana Mirosavljević i Ivana Krgović – mama čije je dete pomoću Zojinog zakona dobilo dijagnozu.

Bojana Mirosavljević navodi za RTS da zahvaljujući Zojinom zakonu bolesna deca u Srbiji na vreme dobijaju dijagnozu, a samim tim i pravovremeno lečenje.

"Sada se dolazi lakše do dijagnoze retkih bolesti, ali naravno uvek može brže i bolje", navodi Mirosavljevićeva.

Ističe da rade na tome da se Zojin zakon što bolje primenjuje.

"To podrazumeva edukaciju lekara, edukaciju nadležnih institucija, pacijenata, organizacija pacijenata. Zojin zakon jeste bio okidač u zdravstvenom sistemu Srbije i od tog momenta desile su se mnoge pozitivne stvari. Naravno, uvek može i treba bolje jer sve to ide nedovoljno brzo kako bismo želeli, ali ide", objašnjava Mirosavljevićeva.

Ističe da deci pripada pravo da znaju svoju dijagnozu i da se bore za svoj život.

"Kada smo kretali u borbu za Zojin zakon nismo mogli da naslutimo u šta se upuštamo, išli smo srcem jer smo znali da je to neophodno znali smo da deci pripada pravo da znaju svoju dijagnozu i da se bore za svoj život", objašnjava Mirosavljevićeva.

Zahvaljujuću Zojinom zakonu, dijagnozu je dobilo više 2.000 dece iz Srbije.

Dodaje da svako dete predstavlja potvrdu da je njihova borba vredela truda.

"I jedno dete je potvrda da je naša borba vredela svakog našeg truda i napora, a kamo li toliko broj dece, dve hiljade", navela je Mirosavljevićeva u Jutarnjem programu RTS-a.

Kako kaže, knjiga "Zoja" predstavlja kraću verziju dokumentarnog filma, a duža verzija biće predstavljena na internacionalnim festivalima u Veneciji i Berlinu.

"Knjiga 'Zoja' se prodaje po principu: "plati koliko želiš" a novac se usmerava udruženju ‘Život za decu obolelu od retkih bolesti’", zaključila je Mirosavljevićeva.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи