Brnabić studentima: Ako želite promene, budite ta promena

Premijerka Srbije Ana Brnabić održala je predavanje studentima Poslovne škole Imperijal koledža u Londonu gde je poručila mladima da veruju u sebe i da, ako žele promene, sami budu ta promena.

Ana Brnabić je prenela studentima koliko su razvoj preduzetništva i tehnologije važni za napredak ekonomije i društva, navodeći da je glavni zadatak Vlade da nastavi započet reformski proces i transformaciju ekonomije ka ekonomiji zasnovanoj na znanju i inovacijama, kako bi se obezbedio veći i održiv rast.

U tom smislu, istakla je da su digitalizacija i reforma obrazovanja bili glavni prioriteti Vlade, dodajući da je Srbija našla svoju šansu upravo u IT i kreativnim industrijama.

"Kada Vlada da dobar i jak signal, stvari se brzo menjaju", rekla je Brnabićeva.

Istakla je da je IT sektor najbrže rastući sektor u Srbiji, čiji je izvoz prošle godine udvostručen u odnosu na 2016. godinu, a iznosio je 1,4 milijardi evra.

Navela je da postoji potencijal u tradicionalnim industrijama, kao što su poljoprivreda, energetika, rudarstvo u Srbiji, ali da je još veći potencijal u stvari negde druge – u mladima, inovacijama, informacionim tehnologijama.

"Mladi, verujte u sebe. Ako želite da vidite promene, budite te promene. Vi možete da promenite svoju zemlju i svet", poručila je Brnabićeva.

Pomenula je da su informatika i programiranje obavezni predmeti u školama, od petog razreda, ne zato što će svi učenici biti programeri, već zato što kroz te predmete uče kako da razmišljaju logički, kako da rešavaju probleme.

Navela je da je jedan od njenih prioriteta i kao ministarke, a zatim i kao predsednice Vlade, reforma javne uprave, kako bi ona bila efikasnija, okrenuta građanima, transparentnija.

"Zahvaljujući e-upravi, uštedeli smo 105 miliona listova papira, 517 tona papira, 10.300 stabala i 44 miliona litara vode", rekla je Brnabićeva.

Predavanjem na Imperijal koledžu, Brnabić je završila boravak u Londonu, gde je učestvovala na Investicionom samitu o Zapadnom Balkanu, koji je organizovala Evropska banka za obnovu i razvoj.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи