Брнабићева и Курти о таксама на панелу у Лондону

Директор Европске банке за обнову и развој Сума Чакрабарти отворио је самит о Западном Балкану у Лондону на којем, поред премијера држава Западног Балкана, учествује и косовски премијер Аљбин Курти.

Сума Чакрабарти је рекао да је у регион Западног Балкана ЕБРД који је, како каже, "глобална банка са европским срцем" уложила више од 13 милијарди евра. Половина тог новца уложена је у Србију.

ЕБРД је на Балкану реализовао 600 пројеката у области инфраструктуре, енергетике, предузетништва и пољопривреде.

Чакрабарти је поручио да је жеља ЕБРД-а да наш регион успе и да се оснажи ради добробити свих грађана.

Брнабићева позвала Куртија да размисли о таксама 

Као и пре две године, Србију представља премијерка Ана Брнабић која је истакла да је приоритет улагање у инфраструктуру како би се повезао регион, као и да се оживи иницијатива "мали шенген".

Указала је да је и даље на снази такса Приштине од 100 одсто на робу из централне Србије и Босне и Херцеговине.

"То је лоше за регион. И зато, још једном позивам господина Куртија да размисли о таксама јер морамо да будемо практични ако желимо да повећамо трговину и привучемо инвестиције, јер грађани очекују то од нас", поручила је премијерка Србије. 

На панелу учествују и премијери Албаније, Хрватске, БиХ и Црне Горе, као и косовски премијер Аљбин Курти.

Курти: Реципроцитет уместо таксе

Ово је био први сусрет Брнабићеве и Куртија. Он је на панелу рекао да хоће да ради на односима са Београдом. Жели добре односе са Србијом, али таксу од 100 одсто на робу из централне Србије замениће, каже, реципроцитетом.

"Желимо таксе да заменимо рециороцитетом, што неће бити освета, већ се осећамо дискриминисано и хоћемо једнакост", рекао је Курти. 

Брнабићева је на маргинама самита разговарала је са специјалним изаслаником САД за Западни Балкан Метјуом Палмеромса председником ЕБРД-а Сумом Чакрабартијем, као и са министром одбране Уједињеног Краљевства Беном Валасом

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво