Zasad se ne razmišlja o produžetku školskog raspusta zbog gripa

Virus gripa je registrovan u većem delu zemlje, a epidemija prijavljena u Beogradu i Pirotskom, Mačvanskom i Zlatiborskom okrugu. U ovom trenutku i dva smrtna ishoda mogu da se dovedu u vezu sa gripom. Epidemiolozi očekuju da će školski raspust zaustaviti širenje virusnih infekcija, a o eventualnom produžetku odmora za školarce još se ne razmišlja.

Raspust je ispraznio školske klupe, a respiratorne infekcije i grip vrtiće, pa i mnoga radna mesta. Ipak, prema podacima epidemiologa, najviše obolelih je među školskom decom.

Prof. dr Darija Kisić Tepavčević sa Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" navodi da se registruje visoka aktivnost virusa gripa, ali da je to potpuno očekivano za ovaj period.

"Ne možemo sada u ovom momentu da govorimo da li će eventualno doći do produženja raspusta, ali imajući u viodu epidemiološku situaciju i da raspust traje već 10 dana i da će trajati do narednog utorka, to bi trebalo da bude dovoljno za usporenje toka ovih virusa", rekla je dr Kisić Tepavčević.

Kijanje, kašalj, visoka temperatura, ali i stomačni virusi, razlozi su gužvi u domovima zdravlja. Epidemija gripa prijavljena je u Beogradu i u još tri okruga.

"Veći je broj obolelih, naročito među mlađom populacijom, znači kod nas 20-30 godina, oni koji nisu vakcinisani ili su hronični bolesnici, i oni koji su zbog ispitivanja obilazili zdravstvne ustanove pa su usput pokupili", navodi dr Marina Manić iz pirotskog Doma zdravlja.

Dr Milenko Matić iz Doma zdravlja "Draga Ljočić" iz Šapca rekao je da su oboljenja slična gripu u blagom padu u odnosu na prošlu nedelju.

Pacijentima svetuje ispravan higijensko-dijetetski režim, da koriste vitamine, da budu pažljivi zbog vremenskih prilika jer je vreme neprimereno ovom dobu godine.

U Grčkoj je grip do sada odneo 38 života, samo u prethodnoj nedelji bilo je 17 smrtnih slučajeva.

Ima preminulih i u Hrvatskoj. U Srbiji, u ovom trenutku, dva smrtna ishoda dovode se u vezu sa simptomima gripa. Grip je najopasniji za starije osobe i hronične pacijente.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво