Пријављена епидемија грипа у Београду, Пиротском, Мачванском и Златиборском округу

Из недеље у недељу расте број особа са симптомима респираторних инфекција и обољењима сличним грипу. Вирус грипа је у овом тренутку регистрован у већем делу земље, а епидемија грипа пријављена у Београду и у још три округа - Пиротском, Мачванском и Златиборском. Највише оболелих је међу децом од 5 до 14 година и хроничним болесницима.

Све је више оних који кашљу, кијају и имају високу температуру и респираторне инфекције или грип

Проф. докторка Дарија Кисић Тепавчевић са Институт за јавно здравље ""Др Милан Јовановић Батут" каже да је епидемиолошка ситуација грипа потпуно уобичајена за ово доба године.

"Региструје се висока активност вируса грипа, али то је потпуно очекивано. Неколико региона у нашој земљи и Град Београд су пријавили епидемију. То значи да је број оболелелих квантитавино већи него што је то очекивано на основу броја оболелих у претходним недељама, али то је све у складу са оним што се очекује у овом периоду године", истакла је Кисић Тепавчевићева.

Према њеним речима, највећа учесталост оболевања је у узрасној групи од пет до 14 година.

"Налазимо се у доба године када је распуст, и то ће сигурно да успори даљи ток кретања респираторних инфекција. Не можемо да говоримо да ли ће се продужити распуст. Међутим, имајући у виду епидемиолошке карактеристике, и да распуст траје већ десетак дана и трајаће до уторка, претпостављамо да ће то да буде довољно за успорење тока вируса", навела је Дарија Кисић Тепавчевић.

Ове године, каже, одличан је одзив на вакцинацију против вируса грипа, чак и више него претходне године.

"Генерално када је у питању смртност од вируса грипа, њу је веома тешко проценити, будући да углавном компликације имају особе које већ имају нека хронична обољења и већ су животно угрожене. Колики је сам допринос грипа у тим ситуацијама је тешко проценити. До сада је у нашој земљи потврђен вирус грипа код две особе које су преминуле", истакла је др Кисић Тепавчевић.

Додаје да када су у питању респираторне инфекције, уколико имамо било који симптом, требало би да останемо кући, јер је то, пре свега, битно за наше сопствено здравље и да се не би ширила инфекција даље.

Нагле промене температура у зимском периоду идеалне су за ширење вирусних и других инфекција, а довољан унос витамина Це неопходан је како би нам имунолошки систем добро функционисао. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се