Koji je recept za borbu protiv korupcije

Srbija se i dalje smatra zemljom u kojoj je nivo korupcije visok, sa 39 od 100 poena, a ove godine je za četiri mesta pala na listi Indeksa percepcije korupcije i zauzela 91. mesto, navodi "Transparentnost Srbija". Od zemalja u regionu, Srbija je, kažu, bolja od Severne Makedonije, Albanije i Bosne i Hercegovine. Bolje od naše zemlje rangirane su Hrvatska i Crna Gora.

Srbija se nalazi u donjem delu rang liste, gde nije bila još od 2006. godine, navode iz organizacije Transparentnost Srbija. Iako je indeks percepcije korupcije ostao isti, ukupan plasman pao je za četiri mesta.

"Ovaj rezultat nas smešta četiri poena ispod svetskog proseka koji je 43, a 19 poena ispod proseka ispod našeg kontinenta i čak 27 poena ispod proseka Zapadne Evrope i EU čijem članstvu težimo",kaže Bojana Medenica, izvršni direktor Transparentnosti Srbija

Kako bi rešila problem korupcije Srbija, prema preporuci te organizacije, treba da reguliše sukob interesa, uredi lobiranje i proces donošenja odluka. 

"Imamo situaciju da ne samo da je mali broj dela korupcije prijavljen ili objavljen na drugi način već da pre svega tužilaštvo kao organ koji je nadležan za krivično gonjenje ne ispituje sve slučajeve kada postoji saznanje i onda javnost ostaje bez odgovora", kaže Nemanja Nenadić, programski direktor "Transparentnosti Srbija".

Iz Ministarstva odgovaraju da je prethodna godina bila posvećena borbi protiv korupcije. Za 18 meseci, kada je počeo da se primenjuje nov zakon, doneta je 771 presuda za korupciju od kojih je 749 pravosnažno osuđujućih.

"Srbija je u velikoj meri ojačala svoj represivni mehanizam, usvajanjem novog Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, zahvaljujući kome su od 1. marta 2018. formirana četiri regionalna antikorupivna centra, u kojima se posebna odeljenja pri sudovima i tužilaštvima bave samo koruptivnim krivičnim delima", kažu iz Ministarstva.

Sa korupcijom se bore dve trećine zemalja, ipak oni koji mogu da se pohvale rezultatima su Novi Zeland i Danska. Najveću muku još muče Somalija, Južni Sudan i Sirija.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво