Zagađenost vazduha sve veća, a Zavod u Beogradu kaže da je kvalitet "prihvatljiv"

Teško se diše širom Srbije. Vazduh je "jako zagađen" u Beogradu, Valjevu, Kosjeriću, Nišu, Boru – pokazuju podaci Agencije za zaštitu životne sredine. Na Novom Beogradu vrlo visoka koncentracija opasnih PM-2,5 čestica. Gradski zavod za javno zdravlje Beograd navodi, međutim, da je vazduh u kategoriji "prihvatljiv".

Beograd i mnogi gradovi Srbije danima imaju neke od najviših indeksa zagađenosti vazduha. Zbog nepovoljnih vremenskih uslova, magle i odsustva vetra štetne čestice se sve više skupljaju, ne odlaze visoko u atmosferu već se zadržavaju blizu tla.  

Prema poslednjim merenjima portala Er vižual, vazduh u Beogradu je "nezdrav". Indeks zagađenosti je 167, što znači da se građanima preporučuje nošenje zaštitnih maski.

Najveću koncentraciju štetnih čestica pokazuju merne stanice u Starom gradu i na Novom Beogradu.

Prema merenjima ovog portala, nezdrav je vazduh i u Valjevu, Kosjerću, Kragujevcu i Nišu.

Da vazduh u Beogradu i širom Srbije nije kvalitetan, pokazuju i podaci respektabilnog portala waqi.com koji meri zagađenost vazduha na globalnom nivou.

Vazduh se ocenjuje kao "nezdrav" na mernim stanicama Stari grad, Novi Beograd, Valjevo, Beočin, Smederevo, Niš.

Danas poslepodne je Novi Beograd ušao u ljubičastu zonu – bio je u kategoriji "veoma nezdrav", a koncentracija štetnih PM-2,5 čestica bila je rekordna 202 nanograma po kubnom metru.

Inače, portal waqi.com generiše i pokazuje podatke koje prikuplja srpska Državna mreža za automatski monitoring kvaliteta vazduha, u okviru Agencije za zaštitu životne sredine.

I Agencija kvalifikuje kao "jako zagađen" vazduh u Beogradu, merna stanica Stari grad, Pančevu, Valjevu, Kosjeriću, Boru, Nišu.

Kada je vazduh u kategoriji "jako zagađen", njegov loš kvalitet utiče na celo stanovništvo. Ne preporučuje se provetravanje, treba izbegavati fizičku aktivnost napolju i treba nositi maske. 

Najveću štetu nanose PM-10 i PM-2,5 čestice, koje ulaze i kroz najmanje disajne puteve, stižu do najudaljenijih delova pluća i otežavaju normalnu razmenu gasova.

Nasuprot podacima Agencije za zaštitne sredine, Gradski zavod za javno zdravlje Beograd  da kvalitet vazduha u gradu ocenjuje kao "prihvatljiv".

To znači da se ne očekuju negativni efekti po zdravlje zdravih osobe već samo kod osetljivih grupa – dece, starih, osoba sa oboljenjima srca i pluća.

Prema najavama meteorologa, lakše ćemo disati kada dune vetar i vazduh malo procirkuliše. Pobošljanje se, međutim, očekuje tek posle 20. januara. Do tada, pratite preporuke i savete lekara.

broj komentara 6 pošalji komentar
(četvrtak, 16. jan 2020, 14:25) - Preporuka [neregistrovani]

"Побошљање се, међутим, очекује тек после 20. јануара. "

A do tada koristite škrge!

(četvrtak, 16. jan 2020, 14:20) - Čist vazduh [neregistrovani]

Žasu

S obzirom na to kakve nam firme dolaze iz sveta da grade fabrike i podižu privredu nije neočekivano ovo stanje jer za ljubav 4% privrednog rasta dešava se da cela nacija riknjava, nisu problem automobili i kućni dimnjaci nego industrijska postrojenja koja se ne kontrolišu, ili ako se to radi, rezultati kontrole se ne objavljuju. Srdačno Vaš čist vazduh.

(sreda, 15. jan 2020, 01:30) - anonymous [neregistrovani]

plan B

Plan B za ovakve situacije bi trebao uveliko da se upraznjava. Odredjeni delovi grada se zatvore za saobracaj sem za bickle i gradski prevoz.

(utorak, 14. jan 2020, 23:26) - anonymous [neregistrovani]

Resenje

Vise zelenila, posumljavanje. Zabrana uglja I mazuta. Za parkiranje u centru grada naplacivati 1000 dinara po satu. Napraviti parkinge dalje od Centra I obezbediti prevoz.

(utorak, 14. jan 2020, 19:50) - anonymous [neregistrovani]

nista nije u redu

Agncija za zastitu sredine izvestava da je situacija zadovoljavajuca,a svako ko izadje i provede minimalno vremena na polju vidi i oseca katastrofalan vazdih!
U ovoj zemlji je sve naopako.Sami cemo sebe unistiti!

(utorak, 14. jan 2020, 18:11) - anonymous [neregistrovani]

De-Beograd-izacija

Svako ko zna kako miriše ugalj i sumpor shvatiće šta je problem. A ako baš ne zna, onda može da vidi dim iz odžaka u delovima grada koji sigurno imaju grejanje. Vreme je da stanovništvo shvati da život u Beogradu ima cenu i da nije za sirotinju. De-Beograd-izacija je rešenje tj. da se vrate, za početak, stanovnici susednih država kući!