Reagovanja povodom najave blokade RTS-a

Najava Saveza za Srbiju da će u petak blokirati Radio-televiziju Srbije izazvala je brojne reakcije javnosti.

Savez za Srbiju najavio je ranije danas da će u petak blokirati sve ulaze u zgradu RTS-a od 12 do 20 sati, jer su nezadovoljni izveštavanjem Javnog servisa.

Predsedavajući SZS-a Vuk Jeremić rekao je na konferenciji za medije da je to i "upozorenje i apel časnim ljudima na RTS-u, da počnu da se profesionalno bave svojim poslom". 

Tim povodom oglasilo se rukovodstvo Radio-televizije Srbije, navodeći da je iniciranje talačke krize u RTS-u neprihvatljivo i opasno.

"Ko to radi ne treba da očekuje da će RTS da mu otvori prostor za promovisanje takvih političkih ideja, nasilničkog ponašanja i pozivanja na kršenje zakona", saopštio je RTS. 

Član Upravnog odbora Radio-televizije Srbije Branko Radun ocenio je da blokada RTS-a koju je najavio Savez za Srbiju predstavlja direktan i jasan pritisak na sve medije

"To je nešto što bi bilo teško moguće u nekoj slobodnoj zapadnoj demokratiji, u nekim uređenim društvima, jer ne može niko da blokira rad institucija", rekao je Radun. 

Najavljenu blokadu Javnog servisa osuđuje Udruženje novinara Srbije i poziva SZS da odustane od te namere.

"Svako ima pravo da izrazi neslaganje sa uređivačkom politikom bilo kog medija, ali nije prihvatljivo onemogućavanje rada novinara i drugih medijskih radnika, a naročito je neprihvatljivo izazivanje opasnosti od fizičkog napada na naše kolege", saopštio je UNS.  

Predsednik UNS-a Vladimir Radomirović smatra da blokada nije način na koji političari treba da se bore oko medija.

"Političari zaboravljaju interese građana, na prvom mestu su im sopstveni interesi, a interes građana je da imaju slobodne medije im nije na prvom mestu", naveo je Radomirović. 

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić kaže da "u potpunosti razume nezadovoljstvo i frustraciju opozicije", ali ističe da to ne može biti opravdanje za uznemiravanje novinara i sprečavanje da rade.

Potpredsednica Vlade Srbije i članica Predsedništva SNS Zorana Mihajlović rekla je da najava nove blokade RTS-a pokazuje da Savez za Srbiju nema šta da ponudi građanima, jer se umesto programom za vlast bore blokadama.

"Kao što je u vreme dok je bio ministar svađao Srbiju sa svetom i susedima, tako i danas Vuk Jeremić pokušava da vrati Srbiju unazad, samo da bi bio na vlasti. Međutim, izbori se dobijaju rezultatima i programom, a ne blokadama, nasiljem, i pritiskom na medije i institucije", kaže Mihajlovićeva.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da država mora zaštititi RTS od nasilja i da se "siledžije ne smeju nekažnjeno iživljavati na ljudima koji rade svoj posao".

Dodajući da kolege neće zaštititi RTS, Vulin je rekao da to mora da uradi država.

broj komentara 6 pošalji komentar
(petak, 13. dec 2019, 11:04) - Vlajko [neregistrovani]

Može i tako

Ali onda posle zaposleni imaju pravo da blokiraju ulaze u kuće i zgrade gde žive Vuk Jeremić, Dragan Đilas i Boško Obradović. Ima nekoliko hiljada zaposlenih u RTS-u, pa im neće biti teško da stotinak njih blokira ulaze na tri mesta.

(petak, 13. dec 2019, 10:53) - anonymous [neregistrovani]

pitanje je sad?

A šta kaže NUNS?

(petak, 13. dec 2019, 09:53) - anonymous [neregistrovani]

Изгредници

Сваког грађанина који ремети јавни ред, угрожава безбедност имовине и лица треба полиција и судство да процесуира и обезбеди људима нормалан миран живот и рад. Без обзира да ли је занимање грађанина изгредника политичар, лекар, инжењер, нивинар, грађевински радник......... или било које друго! Грађанин госп.Вук Јеремић , чије занимање је политичар, преко медија је објавио да ће са другим грађанима реметити јавни реди мир и блокирати нормално функциинисање једне институције и њених радника. Сама најава и јавно подстрекивање на насиље је кажњива претња и по тој основи се дотични грађанин мора одмах процесуирати а не чекати да направи најављено насиље и начини зло другима. Доста нам је више тих суграђана насилника.

(petak, 13. dec 2019, 00:52) - anonymous [neregistrovani]

Атак на РТС је атак на све претплатнике јавног сервиса

Чак и када би блокатори вратили новац претплатницима РТС, јер им ускраћују право на доступност програма јавног сервиса, мислим и на нас - оне друге, што би рекао г. председник, нико нема права да нам ускрати могућност да имамо наш јавни сервис. Ја свакако нећу гласати за ову власт, али овакве акције, против мог права на информацију о животу око мене и мојој судбини у том и каквом - таквом животу, то се граничи са бахатим малоумљем. Због таквог стања они који могу одлазе из Србије тамо где су бар основна људска права загарантована. То, евидентно је, данас није наша Србија данас.

(četvrtak, 12. dec 2019, 19:43) - anonymous [neregistrovani]

Ovo je strasno

Bas se lose osecam zbog ovakvih pretnji javnom servisu. A mislim da i vecina gradjana Srbije ima isti osecaj. E moja tzv opoziciju sta napravi od sebe.

(četvrtak, 12. dec 2019, 19:22) - anonymous [neregistrovani]

Интерес грађана

је да имају објективно информисање. И да РТС буде јавни сервис свих грађана.