Бодрожић: Разумем незадовољство, али то није оправдање

Поводом најаве Сaвеза за Србију да ће сутра блокирати зграду РТС-а, председник Независног удружења новинара Србије Жељко Бодрожић изјавио је да у потпуности разуме незадовољство и фрустрацију опозиције, али истиче да то не може бити оправдање за узнемиравање новинара и спречавање да раде.

"У потпуности разумем незадовољство и фрустрацију опозиције, јер их РТС у највећој мери игнорише, а уз то их кроз изјаве (председника) Александра Вучића и других државних функционера, који заузимају огроман простор у информативном програму државне телевизије, криминализује и ниподаштава, али мислим да то све, ипак, не може бити оправдање за узнемиравање новинара и спречавање да раде", рекао је Танјугу Бодрожић.

Он сматра да је решење у томе да "руководство РТС-а коначно почне да ради у јавном интересу и заиста претвори ту медијску кућу у прави јавни сервис".

Бодрожић каже да прелиминарни резултати истраживања, које НУНС спроводи, показују да је у јавним сервисима "висок ниво самоцензуре", те да "велики број новинара РТС-а сведочи да су притиснути цензуром и аутоцензуром", те НУНС, каже он, има обавезу да их заштити и охрабри.

Бодрожић оцењује да је реч о забрињавајућем тренду, који показује да јавни сервис не обавља своју улогу у друштву.

"Међународне организације су више пута позвале власт у Србији да обезбеди уређивачку независност РТС-а. То питање је адресирано и кроз најновији Нацрт медијске стратегије, а да тај проблем не постоји не бисмо се тиме ни бавили", додаје Бодрожић.

Ипак, незадовољство уређивачком политиком било ког медија не може се решавати кроз притиске и застрашивање новинара, закључује Бодрожић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво