Protest NUNS-a povodom godišnjice paljenja kuće novinara iz Grocke

Povodom godišnjice paljenja kuće novinara portala "ŽigInfo" Milana Jovanovića iz Grocke, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) organizovalo je protest na beogradskom Trgu republike.

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić je istakao da je to samo jedan od više od 100 slučajeva napada i pritisaka na novinare u proteklih godinu dana.

Ocenio je da država ne samo da ne radi dovoljno da bi ih zaštitila, već najistaknutiji funkcioneri svakodnevno prozivaju, vređaju, šikaniraju i optužuju nezavisne novinare za pristrasnost i neprofesionalizam.

"Na taj način država stvara neprijateljsku atmosferu, u kojoj se mnogi novinari povlače i prestaju da istražuju važne teme. Bez slobodnih novinara nema slobodnih medija, a bez slobodnih medija nema slobodnih građana", poručio je Bodrožić.

Dodao je da vlast plaši oglašivače, čitaoce, gledaoce.

"Udružimo se da zajednički oslobodimo Srbiju i stvorimo uslove za normalan rad medija i novinara, poručio je Bodrožić.

Novinar Balkanske istraživačke mreže (BIRN) Slobodan Georgiev je rekao da se danas održava sudsko ročište zbog paljenja Jovanovićeve kuće i da treba izvršiti pritisak na državu, kako bi mu obezbedila krov nad glavom.

Georgiev je izjavio da je napad na Jovanovića okarakterisan kao izazivanje opšte opasnosti, a ne pokušaj ubistva.

Novinar lista "Danas" Rade Radovanović je izjavio da novinari ne mogu biti samo izveštači, već i aktivni borci za činjenice i istinu o Srbiji.

"Činjenica je da je Jovanović napadnut jer je iznosio činjenice o kriminalu i malverzacijama u Grockoj i da je tadašnji predsednik te opštine Dragoljub Simonović imao razloge da naruči ubistvo", izjavio je Radovanović.

Dodao je da normalnom čoveku ne preostaje ništa drugo nego da se uzda u svoju pamet, mišiće, prijatelje i organizovanost, kako bi se režim promenio, "po svaku cenu".

"Ako može na izborima – odlično, ako ne može - van izbora. Ovi moraju pasti", poručio je Radovanović, uz konstataciju da "živimo u neljudskom režimu".

NUNS je na svom sajtu u pozivu građana na protest istakao da se navršava godinu dana od kako je novinaru Milanu Jovanoviću iz Grocke spaljena kuća, da je kao nalogodavac optužen je Dragoljub Simonović – u to vreme predsednik opštine Grocka – ali da suđenje tapka u mestu.  

Simonović je na današnjem suđenju negirao je da je umešan u paljenje Jovanovićeve kuće.

broj komentara 0 pošalji komentar