Симоновић негира кривицу за паљење куће новинара Јовановића

Донедавни председник општине Гроцка Драгољуб Симоновић поново је пред Другим основним судом у Београду негирао да има везе са паљењем имовине Милана Јовановића који пише за локални портал "Жиг инфо". Суд је против оптуженог Александра Маринковића наложио расписивање потернице јер се по други пут није појавио на суђењу и није оправдао изостанак.

Драгољуб Симоновић се терети да је друге оптужене у овом случају подстрекавао да у знак опомене запале имовину Милана Јовановића, новинара портала "Жиг инфо" 12. децембра 2018. године.

Он је детаљно описивао свој однос са Јовановићем и своје виђење његовог новинарства.

Јовановића је у пар наврата назвао "особом с психолошким проблемима", да није никакав новинар, да Жиг инфо није портал...

Остала тројица оптужених, Александар Маринковић, Игор Новаковић и Владимир Михаиловић, који се терете за кривично дело "тешко дело против опште сигурности", делимично су признала кривично дело, наводећи да ће своје верзије догађаја описати у одбрани.

Суд је данас против оптуженог Маринковића наложио расписивање потернице јер се по други пут није појавио на суђењу и није оправдао изостанак.

Такође је против њега раздвојио поступак како би суђење могло да се одржи.

Маринковић је оптужен као конкретни извршилац овог дела - за бацање молотовљевог коктела.

Друго основно тужилаштво оптужницом терети Симоновића због подстрекавања ово троје оптужених да запале имовину Милана Јовановића.

Тужилаштво тврди да је Симоновић подстрекао Михајловића да пронађе особу од поверења која би у виду опомене Јовановићу запалила аутомобил, дајући му прецизне податке о аутомобилу и где се он налази.

Наводи оптужнице 

Према оптужници, Симоновић је за то понудио новчану надокнаду, након чега је Михајловић подстрекао Новаковића, а он за то ангажовао Маринковића, који је пристао да то учини како би му Новаковић отписао дуг.

У оптужници пише да Маринковић 12. децембра 2018. године, око 03.20, у улици Гробљанска 21 дошао до гараже оштећеног где се налазило путницко возило, циглом разбио прозор улазних врата гараже и у њу убацио Молотовљев коктел, у пределу задњег дела возила, при чему се по поду пролио бензин, што је изазвало пожар у унутрашњости гараже и аутомобила.

Пожар се потом проширио и на повезани стамбени објекат у наставку (кућу), "изазивајући опасност по живот и тело оштећених".

На тај начин им је причињена и штета великих размера од 5.648.299,63 динара, наводи тужилаштво у оптужном предлогу.

За Симоновића тужилаштво је у оптужници предложило суду да му изрекне казну од осам година затвора, за Михајловића и Новаковића, као саучеснике, казну од пет година затвора, а за Маринковића као извршиоца шест година затвора.

Тужилаштво је оптужницом такође предложило да се свој четворици изрекне и мера безбедности забране приближавања и комуникације са оштећеним Миланом Јовановићем и Јелом Дељанин.

Симоновић је 7. марта пуштен из притвора, у којем је био од 25. јануара.

Бојана Цветковић Шијацки је раније признала је да је помогла у паљењу куће новинара, а после закључивања споразума о признању кривичног дела с Другим основним тужилаштвом у Београду, осуђена је на шест месеци кућног затвора са електронским надзором и новчану казну од 50.000 динара.

Јовановић је од почетка тврдио да је нападнут искључиво због свог писања о аферама председника Општине, који је иначе био и члан Главног одбора СНС-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво