Srbija ove godine od turizma zaradila gotovo milijardu i po evra

Turizam je u Srbiji sve važnija privredna grana. Ove godine ostvarila je prihod od blizu milijardi i po evra. Ugostili smo tri miliona i sedamsto hiljada turista od kojih su polovina stranci, što je povećanje od osam odsto. Kinezi su najbrojniji gosti.

U privrednu granu koja ostvaruje profit valja ulagati. U proleće sledeće godine proradiće zlatiborska žičara, a gradiće se još jedna, od Brzeća do Sunčanih vrhova. Kopaonik će dobiti helidrom, Palić novi spa-centar, Sokobanja hotel sa četiri zvezdice.

Najbolji primer uspešnog turističkog razvoja je Vrnjačka Banja.

"Država je u poslednjih nekoliko godina u sektor turizma uložila 175 miliona dinara u Vrnjačku Banju. Međutim tako relativno male investicije su prouzrokovale enorman rast privatnih ulaganja u banju", kaže Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija.

Srbija ima 375 hotela koji posluju sve bolje. Pre nekoliko meseci naše hotelsko udruženje postalo je član evropske asocijacije hotela.

"To nam omogućuje da se približimo i evropskim turoperaterima", kaže Georgi Genov, direktor HORES-a.

Do pre nekoliko godina broj agencija koje su se bavile dovođenjem stranaca u Srbiju bio je neznatan. Ove ih je nekoliko desetina.

"Naša je želja da se one formiraju po unutrašnjasti kao lokalne male turističke agencije koje će pružati usluge na tom lokalitetu i stranim i domaćim turistima", kaže Aleksandar Seničić, direktor JUTA.

Turistička organizacija Srbije učestvuje na svim značajnijim sajmovima, organizuje radionice, a predstavlja se i na trgovima mnogih gradova. U Srbiju dovodi na desetine stranih novinara, agenata, blogera.

"Imamo globalne kampanje na važnim TV mrežama, ali i ono što je naročiti trend i koji smo mi prepoznali pre četiri godine i usmerili veliki broj aktivnosti u tom pravcu, jeste digitalno oglašavanje jer bez prisustva na on lajnu ne postojite ni kao destinacija", kaže Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije.

Organizacijama i pojedincima koji doprinose razvoju domaćeg turizma uručene su nagrade "Turistički cvet" u sedam kategorija.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво