Kako to moguća gradnja žičare ugrožava Beogradsku tvrđavu

Beogradska tvrđava je simbol Beograda, spomenik od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju i omiljeno šetalište, ali nedavno se našla na listi 14 lokaliteta evropskog kulturnog nasleđa koji su u užem izboru za program sedam najugroženijih spomenika Starog kontinenta.

Beogradsku tvrđavu su među najugroženije spomenike kandidovali Evropa nostra Srbija i Institut Evropske investicione banke, a njihovi predstavnici kažu da tvrđavi najveća opsanost preti od žičare, čija bi izgradnja drastično ugrozila autentičnost.

"Zakonski nije osnovano da se takav jedan invazivni projekat gradi na ovom prostoru. To su prepoznali stručnjaci, ne samo Srbije, već i Evrope. Sami građani, ovo je omiljeno mesto građana Beograda. Znači, mnogi su se pobunili protiv ovog projekta", rekla je Sneška Kvadvlih Mihailović iz Evrope nostre.

Beogradska tvrđava sa okruženjem dragulj je kulturnog nasleđa cele Evrope, jer svedoči o brojnim civilizacijama koje su naseljavale Balkan od neolita do danas.

Sasvim je jasno šta bi mogli da izgube Beograđani koji sa tvrđave imaju prelep pogled na ušće Save u Dunav.

"Mogli bi da izgube zaštitu autentičnosti i integriteta jednog izuzetnog prostora. To je jedna izuzetna celina, koja je i graditeljska, arheološka, pejzažna... Gotovo sigurno bi se izgubila šansa da se Beogradska tvrđava nađe na listi svetske kulturne baštine", navela je Sneška Kvadvlih Mihailović.

Evropa nostra se više od pedeset godina bori za očuvanje kulturne baštine, pre svega programom "7 najugorženijih", a delegacija stručnjaka te organizacije boravila je nedavno u Beogradu, kako bi analizirala gradnju žičare i opasnost tog projekta za Beogradsku tvrđavu.

Tom prilikom mnogim republičkim institucijama, kao upozorenje, upućen je izveštaj od pedesetak stranica, ali niko za sada nije dao svoje mišenje i odgovor.

U martu sledeće godine Evropa nostra objaviće konačnu listu sedam najugroženijih spomenika kulture u Evropi. Beogradska tvrđava, nažalost, ima šanse da bude među njima.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво