Београдска тврђава у избору за најугроженије споменике Европе

Београдска тврђава са окружењем на листи је 14 локалитета културног наслеђа Европе који су у ужем избору за Програм "Седам најугроженијих" 2020, објавиле су Европа Ностра и Институт Европске инвестиционе банке, које спроводе тај програм.

У саопштењу стручног панела Европе ностре и Института Европске инвестиционе банке оцењује се да би спровођење, како кажу, штетног пројекта изградње жичаре (гондоле) Калемегдан –Ушће драстично угрозило интегритет и аутентичност Београдске тврђаве, локалитета који је не само симбол Београда, већ споменик од изузетног значаја за Србију.

Београдска тврђава са окружењем је, како се наводи у саопштењу стручног панела, драгуљ културног наслеђа читаве Европе, јер сведочи о бројним цивилизацијама које су насељавале просторе Балкана од неолитског периода до данас, и чува сведочанства о Келтима, Римском царству, Византијском царству, као и Угарској, Бугарској и српској средњовековној држави, Османском царству и Аустроугарској монархији.

Напомиње се да је Београдска тврђава са античком Сингидунумом налази се на Тентативној листи за упис на Унескову листу светске баштине у оквиру навеће паневропске номинације у историји - номинације Границе Римског царства.

Истиче се да је парк Калемегдан, који се налази на тврђави, омиљено је место за шетњу Београђана, а његова изванредна позиција пружа прелепе визуре на ушће Саве у Дунав.

Номинатор за Београдску тврђаву са окружењем је Европа ностра Србија. Делегација стручњака Европе ностре већ је боравила у Београду како би из прве руке анализирала пројекат градње жичаре и опасност пројекта по Београдску тврђаву, након чега је саставила извештај.

Поред Београдске тврђаве са окружењем, међу 14 локалитета за програм Седам најугроженијих међу осталима су стадион Плечников у Љубљани, Зомбијерки електрана у пољском граду Битом, депо мадридског метроа Кватро Каминос, замак Самецано у Тоскани, манастир Корaнашат у Јерменији итд.

У саопштењу се додаје да су организације цивилног друштва и јавне институције које су чланице мреже Европе ностре широм Европе, подносиле номинације угрожених локалитета у својим државама до августа ове године.

Наводи се да је саветодавни стручни панел састављен од 15 међународних стручњака, одабрао најугроженије споменике културе на основу њиховог историјског значаја и културних вредности, као и хитности њихове угрожености.

Финална листа "Седам најугроженијих" локалитета биће објављена у марту 2020. године.

Програм "Седам најугроженијих" је једини програм посвећен борби за угрожено наслеђе на тлу Европе, покренут 2013, са циљем да допринесе очувању вредног европског наслеђа које је тренутно угрожено небригом, недостатком средстава, временским и другим непогодама или неадекватним инвестиционим пројектима. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи