Brnabić: U fokusu vršnjačko nasilje i nasilje prema profesorima

Premijerka Ana Brnabić razgovarala je sa predstavnicima prosvetnih sindikata i nevladinih organizacija o nasilju u školama i predložila da se vladina Radna grupa za zaštitu od vršnjačkog nasilja ubuduće fokusira na dve izuzetno bitne teme koje zahtevaju različit pristup i sankcije – vršnjačko nasilje i nasilje prema profesorima, nastavnicima i učiteljima.

Ana Brnabić je na sastanku, kojem su prisustvovali i predstavnici Unicefa, Fondacije "Tijana Jurić", Foruma beogradskih gimnazija, udruženja "Drug nije meta", istakla da je za rešavanje ovakvih problema neophodan sistemski pristup, kao i uključivanje svih relevantnih aktera.

Premijerka je insistirala da učešće u radu Radne grupe uzmu i predstavnici nevladinih organizacija, udruženja građana, roditelja, kako bi se identifikovali problemi, ali i "uska grla" pri rešavanju tih problema i na osnovu toga prodložile izmene zakona i podzakonskih akata, navodi se u saopštenju.

Učesnici sastanka izneli su niz predloga za rešavanje problema vršnjačkog nasilja istakavši da digitalni svet postaje prostor gde nasilje i tortura mogu da traju i po 24 sata, a da su različite aplikacije, koje su inače bliske mladima, dobar način preventive i mesta gde đaci i učenici mogu da prijave svaku vrstu uznemiravanja.

Konstatovano je i da su roditelji nedovoljno obučeni da prepoznaju i reaguju na nasilje u školama, da je neophodno saslušati predloge samih učenika i da se svi kapaciteti države i civilnog sektora moraju upotrebiti kako bi se vršnjačko nasilje smanjilo u što je više mogućoj meri.

Razgovoru u Vladi prisustvovali su i resorni ministri – potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i predstavnici drugih ministarstava.

broj komentara 0 pošalji komentar