Tanjug odgovara Ćulibrku: To što ste objavili nije Tanjugova fotografija

Agencija "Tanjug" negira tvrdnje glavnog i odgovornog urednika NIN-a Milana Ćulibrka, koji je rekao da je na naslovnoj strani sutrašnjeg NIN-a fotografija te agencije.

Na naslovnoj strani sutrašnjeg NIN-a, koja je izazvala buru u javnosti, nalazi se fotografija sa sajma naoružanja od pre dve godine, na kojoj se u prvom planu vidi snajper, a u pozadini predsednik Aleksandar Vučić i Milorad Dodik. 

Urednik NIN-a Milan Ćulibrk rekao je da je reč o fotografiji agencije Tanjug, koja negira Ćulibrkove tvrdnje.

"To što je NIN objavio na naslovnoj strani nije fotografija Tanjuga i takva nikada nije objavljena ni u Tanjugovom servisu, niti u bilo kojem drugom mediju. Ono što je NIN objavio je jedan kadar sa originalne, Tanjugove fotografije, koju je NIN isekao, fokusirajući se na deo kadra u kojem je puška 'uperena' u predsednika Vučića", ističe se u saopštenju agencije Tanjug.

Agencija navodi da je "sa fotografije koju je snimio Tanjug, prilikom posete predsednika Vučića, u društvu Milorada Dodika i njihovih domaćina, 8. Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme u Beogradu, 27. juna 2017. godine, NIN je isekao dve trećine sadržaja koji ilustruju ambijent u kojem je snimljena, kao i ostale ljude i drugo oružje".

"Reč je, dakle, o uklnjanju dve trećine sadržaja, odnosno falsifikatu originalne Tanjugove fotografije, kojim je, nema sumnje, promenjen sadržaj fotografije, a time i njena poruka. Uredništvo NIN-a zna da je to postupak, koji je nedozvoljen u bilo kojem profesionalnom mediju na svetu", napominje Tanjug.

Objašnjavaju da se neovlašćena i neprofesionalna izmena i prerada fotografije, i odstranjivanje nekih njenih delova zove "kropovanje", što, ukazuju, nije dozvoljeno i smatra se povredom originala i autorskih prava.

"Dakle, to što Ćulibrk kaže da je slika sa naslovnice već objavljivana, pored ostalog, inače, i na sajtu B92 – nije tačno. Objavljena je Tanjugova originalna fotografija, koja ilustruje isključivo vest o poseti predsednika sajmu naoružanja", zaključuje se u saopštenju Tanjuga.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво