Бура у јавности због нове насловне стране НИН-а

Насловна страна сутрашњег НИН-а је, по тврдњама представника СНС-а, "позив на убиство" председника Александра Вучића. Главни и одговорни уредник тог недељника каже да никоме у НИН-у "ни на крај памети није било" оно за шта их оптужују.

Шеф посланичке групе СНС Александар Мартиновић рекао је да је скандалозно да недељник НИН на насловној страни сутрашњег издања објави фотографију на којој се, како каже, позива на убиство председника Србије Александра Вучића.

Мартиновић је у Скупштини Србије показао насловну страну тог недељника на којој се, како је рекао, налазе председник Вучић и председник РС Милорад Додик и уперена снајперска пушка у шефа српске државе.

Позвао је главног и одговорног уредника НИН-а који, како каже, ових дана држи лекције о моралу и етици, да објасни шта му значи та фотографија на којој је снајперска пушка уперена у председника Србије.

"Као из времена Гебелса. Уништити Србију и РС. Ако то допустимо, шта ћемо ми Срби"?, упитао је Мартиновић.

Мартиновић је рекао да "грађани такође треба да се замисле над пропагандом која се шири да у Србији нема слободе медија".

Kритике поводом нове насловне стране НИН-а упутили су и председница Скупштине Маја Гојковић, министри Александар Вулин и Зорана Михајловић, директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић. 

Ћулибрк: Тако нешто нам није ни пало на памет

Главни и одговорни уредника недељника НИН Милан Ћулибрк сматра да су "само најмрачнијим умовима могле пасти на памет гадости које се приписују редакцији НИН" због насловне стране новог броја, који ће се у четвртак појавити на киосцима.

"Никоме у НИН-у није ни на крај памети пало оно за шта нас сада оптужују, доводећи фотографију са насловне стране у контекст са озбиљним претњама председнику Србије", навео је Ћулибрк у саопштењу.

Истакао је да "нико није ни једном речју негодовао када су неки домаћи медији фотографију Танјуга први пут објавили још 27. јуна 2017", када је председник Србије, тада премијер Александар Вучић са тадашњим председником Републике Српске Милорадом Додиком свечано отворио Осми међународни сајам наоружања и војне опреме "Партнер 2017" у Београду.

Ћулибрк је истакао да "НИН неће престати да пише о афери 'Крушик' и продаји оружја повлашћеним приватним фирмама и о томе какву је улогу у тим пословима имао Бранко Стефановић, отац министра полиције Србије, као представник фирме ГИМ".

Aгенција Танјуг негирала је тврдње Ћулибрка, истичући да на насловној страни НИН-а није фотографија те агенције.

Критике функционера

Поводом нове насловне стране НИН-а огласили су се министри, председница и потпредедник Скупштине, представници СНС-а, оштро критикујући недељник.

Потпредседница Владе Србије и министарка Зорана Михајловић оценила је као скандалозну и непримерену насловну страну НИН-а.

"Насловна страна на којој се налази пушка уперена у председника Србије јесте својеврстан позив на насиље и таргетирање човека који обавља највишу државну функцију у земљи. Било би добро кад би се, пре свега, професионална удружења новинара и Савет за штампу одредили према овоме и јасно ставили до знања да су позиви на насиље, у било ком облику, недопустиви и неспојиви са важном улогом коју медији имају у друштву", истакла је Михајловићева у саопштењу.

Министар одбране Александар Вулин рекао је да је фотографија НИН-а "слика болесне мржње" и позив на ликвидацију председника Александра Вучића.

"Насловна страна НИН-а, наруцена од Драгана Ђиласа, није ни новинарство ни слободно изражавање. Није важно ни ко је сликао, ни када, важна је мржња и претња са насловне стране НИН-а. То је терапијска слика болесне мржње. Не очекујем да се било ко од новинарских удружења, повереника, репортера без граница огласи и осуди отворени позив на ликвидацију председника Вучића", изјавио је Вулин.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић сматра да је насловна страна НИН-а директан позив на линч и насиље.

"Слика је у овом случају говор мржње. Претпостављам да је то тај недостатак слободе медија у Србији, на који се тако горљиво и критички жале Европској унији бројни представници медија, опозиције и невладиног сектора", рекла је Јоксимовићева. 

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић осудила је насловну страну НИН-а на којој се, како каже, позива на линч и убиство председника Републике.

Гојковићева је из посланичке клупе истакла да се у новинама промовише атентат на Вучића, с обзиром да се на насловној страни недељника налази снајпер уперен у срце председника Србије и председника РС Милорада Додика који се на фотографији налази поред њега.

"Ово нису налепнице за фудбалско првенство у Катару, па да лепимо фотографије фудбалера, ово је утицајни недељник", прокоментарисала је Гојковићева.

Потпредседник Скупштине Србије Ђорђе Милићевић оценио је "да је реч о наставку бескрупулозне кампање против председника Александра Вучића", јер, истиче, како другачије тумачити поруку коју својом насловном страном жели да пошаље НИН.

"Да ли је ово слобода медија или медијски линч и позив на убиство легитимно изабраног председника државе? Јер, шта друго значи када један медиј на насловној страни објави фотографију са упереном снајперском пушком у председника Србије", упитао је Милићевић.

У изјави за јавност, он наводи да је јасно да свака насловна страна носи одређену поруку читаоцима.

Потпредседник СНС-а Марко Ђурић сматра да "пристојна Србија мора гласно и једнодушно да изрази гнушање над НИН-овом патологијом, јер ни у једном демократском друштву не би било могуће да се једна оваква фотографија нађе на насловници једног политичког недељника".

Ова насловна страна, истакао је Ђурић, не само да доказ да су медији у Србији слободни да чине шта им је воља, већ и да су многи од њих ослобођени сваке пристојности, морала и професионалне одговорности.

"НИН је данас пљунуо на своју традицију и великане српског новинарства који су у њему радили", закључио је Ђурић.

Државна секретарка МУП-а Србије Биљана Поповић Ивковић осудила је насловницу сутрашњег НИН-а, прикључујући се оцени да насловна страна пажљиво бира и да увек носи неку поруку.

"Како да тумачим да је један медиј уперио снајперску пушку у легалног и легитимно изабраног председника Србије? Насловна страна се пажљиво бира и увек носи неку поруку! Ко прижељкује ликвидацију председника Александра Вучића?", написала је Поповић Ивковић на свом Твитер налогу.

"НИН довео у питање своју традицију и углед" 

Аналитичар и социолог Владимир Вулетић сматра да је фотографија са насловне страна НИН-а у најмању руку скандалозна и уредништво листа требало би да објасни шта је порука такве насловнице, јер је, каже, несумњиво да нека порука постоји.

Навео је да су се сличне алузије и слични коментари како визуелно, тако и текстуално, појављивали у време пред атентат на Зорана Ђинђића.

Колумниста дневног листа Политика Александар Апостоловски истиче да је насловницом новог броја НИН довео у питање своју традицију и углед.

"Питам се чему овакве, у најмању руку неприличне, и рекао бих језиве асоцијације, нарочито у земљи у којој је убијен премијер Зоран Ђинђић и питам се такође шта је оваквом провокацијом желео да поручи недељник, који се дичи традицијом и угледом", указао је Апостоловски за Танјуг.

Председник Удружења новинара Србије Владимир Радомировић рекао је за Пинк да је пушком, сличном оној на насловници новог броја НИН-а, убијен премијер Зоран Ђинђић и да му није јасно шта је тај недељник таквом фотографијом желео да поручи.

Не знам шта је уредништво НИН-а желело таквом фотогафијом и опремом насловне стране, пита Радомировић и додаје да то у сваком случају није добро.

Некадашњи колумниста Политике и уредник Илустроване политике, Горан Козић подсетио је да је он прошле године у ово време поднео оставку на све функције у Политикиној кући због насловне стране Илустроване политике, на коју је, иначе, јавност бурно реаговала, а он и сада наводи да је била сатира.

"А насловна страна актуелног НИН-а је чиста болест, чисти фашизам, насиље над популацијом и претња смрћу Председнику", истиче Козић у изјави достављеној Танјугу

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво