Dvadeset hiljada građana odazvalo se akciji besplatnih pregleda

Nastavljena je akcija besplatnih preventivnh pregleda građana, u cilju rane dijagnostike i prevencije kao najefikasnijeg načina brige o zdravlju. Građani su i bez zdravstvene knjižice mogli kod oftalmologa i neurolologa, na mamografski pregled i da provere nivo šećera u krvi. U više od 215 zdravstvenih ustanova pregledano je oko 20.000 ljudi.

Za manje od dva sata pacijenti su završavali preventivne preglede kod oftalmologa, neurologa, mamografiju i laboratorijske analize.

Građani kažu da iskoristili priliku da prekontrolišu svoje zdravlje bez zakazivanja i bez čekanja, a neki od njih priznaju da dugo nisu bili kod lekara.

U jagodinskoj bolnici, u proseku, oko 400 građana se odazove akciji Ministarstva zdravlja.

Aleksandar Ilić iz jagodinske bolnice navodi da su na preglede došli uglavnom stariji pacijenti, koji imaju zdravstveni problem i žele da iskontrolišu svoju terapiju i trenutno stanje.

U užičkom Zdravstvenom centru angažovano je više od 100 zdravstvenih radnika, od medicinskih sestara do specijalista u akciji kojoj je cilj prevencija kao najefikasniji način brige o sopstvenom zdravlju.

Direktor Zdravstvenog centra Užice Miloš Božović navodi da je u prethodnom periodu pregledano 30.000 pacijenata.

Kako je dodao, tada je otkriveno preko 300 slučajeva gde je bio potreban hitan nastavak lečenja.

Direktor Urgentnog centra KCS Marko Ercegovac ukazao je da su preventivni pregledi doprineli da se određene bolesti uoče na vreme. "Ako ih determinišemo što ranije, prognoza za izlečenje, pogotovu kod malignih bolesti, mnogo je bolja", naglašava Ercegovac.

Dosadašnje akcije, tokom kojih je pregledano više od 325.000 građana Srbije, pokazale su da broj pacijenata zavisi od vrste pregleda. Najveće interesovanje je za ultrazvučnu dijagnostiku i laboratorijske analize.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара