Kraljevo postalo simbol solidarnosti u vanrednim situacijama

Na današnji dan 2010. godine, Kraljevo je pogodio jedan od najjačih zemljotresa u Srbiji u proteklih 30 godina. Stradale su dve osobe, povređeno oko 200, a na hiljade ljudi je ostalo bez krova nad glavom. U vladinoj akciji "Kraljevo pod krovom", obnovljena je polovina stambenog fonda i izgrađeno više od 450 montažnih kuća. Finansijsku pomoć dobilo je 80.000 ljudi.

Ruševina posle zemljotresa u Kraljevu danas ima samo u sećanjima. Tragovi zemljotresa izbrisani su za nepunih godinu dana.

"S ponosom mogu da kažem da je Kraljevo dobro iznelo obnovu posle zemljotresa. Veliki je broj objekata bio oštećen, što individualnih, što stambenih. Objekti u gradu, odnosno zgrade, privreda", kaže Milun Jovanović, koji je bio u Štabu za vanredne situacije 2010. godine.

Šteta je procenjena na više od dve i po milijarde dinara. Devedeset odsto sredstava obezbeđeno je iz budžeta Srbije, a ostatak od donatora.

Krajem juna prošle godine počela je i takozvana urbana regeneracija Radničke kolonije, teško oštećene od zemljotresa. Prema projektu, biće izgrađene četiri nove zgrade za 360 porodica.

"Do 15. januara bi trebalo da se građani usele u novu zgradu sa 103 stana. Sve ide po planu, kako smo utvrdili sa Vladom Srbije i Evropskom bankom za razvoj", naveo je Milun Jovanović.

Kraljevo je postalo simbol solidarnosti i primer dobrog organizovanja u vanrednim situacijama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво