Две жртве земљотреса у Краљеву

Двоје мртвих и око стотину лакше повређених у снажном земљотресу, који је у 1.56 часова погодио околину Краљева. Јачина земљотреса 5,4 степена Рихтерове скале. Епицентар - село Витановац, код Краљева. Причињена велика материјална штета. Не очекују се нови, јаки потреси.

Брачни пар, Наталија и Синиша Сташић, изгубили су живот у снажном земљотресу који је, у 1.56 часова, погодио околину Краљева. Сташићи су страдали када се на њих срушио кров породичне куће у насељу Грдица. 

У Хитној помоћи РТС-у је потврђено да је до сада регистровано око стотину повређених грађана. Реч је, углавном, о контузионим ранама, посекотинама и случајевима акутног стреса.

Оштећена је и зграда болнице, највише хируршки блок, али нема повређених пацијената.

Јединице Жандармерије и Сектора за ванредне ситуације обилазе места која су највише погођена земљотресом. 

Потрес који је трајао неколико секунди осетио се и у свим већим градовима Србије, а епицентар је био десет километара северно од Краљева, у селу Витановцу. И даље се осете слабији потреси. 

Према првим извештајима екипе РТС-а, земљотресом је најтеже погођено Краљево, где је велики број кућа претрпео оштећења - попуцали су зидови, а у становима су падали делови намештаја. Највећа оштећења су у насељу Јарчујак.

У неким деловима Краљева нема струје и воде. Без струје је и дописништво РТС-а. У центру града, на тротоарима има и поломљеног стакла и шута који је пао са фасада. Доста је оштећених кровова. Велики број грађана изашло је на улице, из страха од нових потреса.

Градоначелник Краљева Љубиша Симовић рекао је за РТС да је за коришћење забрањено 120 индивидуалних објеката и око пет стамбених објеката са већим бројем станова.

Заменик директора Републичког сеизмолошког завода Бранко Драгичевић рекао је да је земљотрес за наше услове јак и да су због њега могућа мања структурна оштећења на старим објектима.

"Последњи овакав земљотрес код нас забележен је 1998. године, у Мионици, а оно што после земљотреса такве јачине може да се очекује јесте серија мањих, слабијих потреса", рекао је Драгичевић.

Према подацима Aмеричког геолошког института, епицентар земљотреса налази се 35 километара југозападно од Крагујевца (код Краљева), на дубини од 27,3 километра.

Истовремено, Европски центар за посматрање земљотреса навео је да се епицентар земљотреса снаге 5,6 степени Рихтерове скале налази 38 километара југозападно од Крагујевца и два километра од Краљева. 

Европски центар је, касније, саопштио да су, између 2.11 и 2.45, забележена још четири потреса јачине око 2,2 степена.

Број коментара 733

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво