Osude napada na novinarku RTS-a Oliveru Jovićević

Tvit koji je objavio predsednik PSG Sergej Trifunvić na račun urednice i voditeljke RTS-a Olivere Jovićević, naišao je na brojne osude u javnosti.

Udruženje novinara Srbije ocenilo je da Trifunovića uvrede predstavljaju radikalizaciju obračuna političara sa novinarima i poziva političke stranke, Poverenicu za zaštitu ravnopravnosti i novinarske i nevladine organizacije da stanu u zaštitu dostojanstva Olivere Jovićević.

Uvrede je osudilo i Nezavisno udruženje novinara Srbije. 

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković upozorila da učestale seksističke opaske, uvrede i omalovažavanje žena pokazuju da kod pojedinaca postoji odsustvo svesti o odgovornosti za javno izgovorenu reč.

"Diskriminacija po bilo kom osnovu je zabranjena zakonom, a političari imaju posebnu odgovornost i nedopustivo je da iznose bilo kakve diskriminatorne, uvredljive i omalovažavajuće stavove", navela je Poverenica. 

Potpredsednik Glavnog odbora SNS-a Marko Đurić poručio je da, iako novinarka Olivera Jovićević nije član te stranke, naprednjaci brane neprikosnoveno pravo na dostojanstvo svake žene u Srbiji i da će braniti svaku sugrađanku od napada.

Potpredsednica Vlade i članica Predsedništva SNS-a Zorana Mihajlović osuđuje sve napade na novinare i medije, i kaže da je dobro da su uvrede koje je uputio Trifunović osudili NUNS i UNS, jer su time pokazali da je nedopustivo da se političari na ovakav način obraćaju novinarkama.

"Možete da se ne slažete s tim kako neko radi svoj posao, ali nemate pravo nikog da vređate. Nažalost, nije prvi put da političari iz opozicije koriste najprimitivniji seksistički rečnik kad su u pitanju žene, a to što je Sergej Trifunović tek nedavno ušao u politiku ne čini ga manje odgovornim za javno iznete stavove", kaže Mihajlovićeva, koja je i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Na reči Trifunovića reagovali su i potpredsednici SNS-a Marija Obradović, Milenko Jovanov, kao i član Predsedništva SNS-a Vladimir Orlić.

Aktiv žena Pokreta socijailsta saopštio je da oštro osuđuje, kako navode, prostačke uvrede koje je na račun novinarke RTS-a izneo Sergej Trifunović.

Povodom uvreda na račun Olivere Jovićević, oglasio se i Politički savet Pokreta slobodnih građana

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара