Žrtva mora da ima dokaze, dokumentovati svaku modricu

Veštak sudske medicine dr Đorđe Alimpijević kaže za RTS da svaka modrica mora biti dokumentovana i fotografisana kako bi kada otpočne postupak tužilac imao dokaz da je žrtva nasilja. Dodaje da nasilje počinje uvredama, šamarima i da se u nekim slučajevima završi ubistvom.

Dr Đorđe Alimpijević je gostujući u Beogradskoj hronici naveo da je nasilje opšteprisutno, ali da se mnogo češće govori o nasilju koje roditelji ili staratelji vrše nad decom nego o vršnjačkom nasilju. 

"A to vršnjačko nasilje može biti veoma brutalno, što nam govori i slučaj u Novom Kneževcu", objašnjava Alimpijević.

Ističe da nasilje počinje uvredama, šamarima i da se u nekim slučajevima završi ubistvom.

"Nasilje počinje sa nekoliko šamara, jednom modricom zbog koje niko ne ode kod lekara, ali ukoliko se ta modrica dokumentuje, objasni, veži za slučaj prebijanja, nasilja ona može da pokrene neku društvenu reakciju na nivou Centra za socijalni rad, Tužilaštva, škole koja takođe ima instrumente sankcionisanja ponašanja koje nije u skladu sa nekim normama", objašnjava Alimpijević.

Dodaje da se osobe koji su žrtve nasilja teško odlučuju da dođu na pregled kod lekara.

"Svi posle pričaju on je bio modar, ali to jednostavno nije dokumentovano. Kada dođete do postupka vi jednostavno morate da imate nekakav dokaz, nešto što je napisano od lekara ili fotografisano", objašnjava Alimpijević.

Ističe da su mladi pored fizičkog izloženi i psiho-fizičkom nasilju i da žrtva podjednako pati.

"Vršnjačko nasilje u Novom Kneževcu završilo se gašenjem jednog mladog života, ali isto tako postoje mladi ljudi koji pate zato što ih u školi biju, zato što su debeli, klempavi, loše obučeni i oni iz dana u dan pate zbog toga što im vršnjaci lupaju čvrge. To ne mora da bude očigledna primenjena sila, ali je dovoljna da ta mlada osoba nad kojom se vrši taj vid nasilja pati", poručio je Alimpijević.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи