Ministarstvo prosvete: Slučajevi vršnjačkog nasilja desili su se posle nastave

Ministarstvo prosvete je saopštilo da su se u medijima, nakon nasilja u srednjoj školi u Barajevu, pojavile informacije o još nekoliko slučajeva vršnjačkog nasilja. Ministarstvo ističe da se ti slučajevi nisu dogodili u školskom ambijentu i za vreme školskih aktivnosti.

U saopštenju Ministarstva prosvete se navodi da su mediji u školski kontekst stavili situacije vršnjačkog nasilja koje su se dogodile posle nastave i izvan prostorija škola kao u slučaju OŠ "Branko Radičević" (Velika Moštanica), OŠ "Jefimija" i "Prva Obrenovačka osnovna škola" u Obrenovcu, kao i vršnjačko nasilje koje se dogodilo u večernjim časovima u Zemunu.

 

"U pomenute slučaje škole su se uključile pružajući potrebnu podršku, iako ne snose odgovornost za ponašanje učenika koje se događa u periodu kada su isključivo odgovorni roditelji i kada prevashodno postupaju druge nadležne službe i institucije (policija, centar za socijalni rad)", saopštilo je Ministarstvo.

Preventivni programi i intervencije, ističu u Ministarstvu, mogu imati efekta samo uz ukučivanje roditelja i službi koje pružaju podršku porodici.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kako navode, podržava kolege koje posvećeno preduzimaju potrebne aktivnosti u zaštiti dece i učenika od nasilja, čak i kada se nasilje ne događa u vreme realizacije nastave i školskih aktivnosti.

Potencirajući odgovornost obrazovnog sistema u svim situacijama koje uključuju decu školskog uzrasta mediji kao kreatori javnog mnjenja imaju punu odgovornost prilikom senzacionalističkog i netačnog objavljivanja vesti i informacija.

"Bilo bi izuzetno korisno da se u javnom prostoru više pažnje posveti pozitivnim primerima međuvršnjačkih odnosa, aktivnostima dece i mladih kao i njihovim uspesima, budući da prevencija nasilja počiva i na jačanju i promociji prosocijalnih modela ponašanja", zaključuje se u saopštenju.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво