Promovisani najmlađi oficiri Vojske Srbije – "čast je naša imovina i nasleđe"

U prve oficirske činove promovisano je 160 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA. Dodeljene vojničke sablje i paradni bodeži najboljima u klasi. Prvi u rangu Vojne akademije Stefan Milićević istakao: "Čast je naša imovina i nasleđe". Predsednik Vučić poručio kadetima da predstavljaju ešalon slobode i suvereniteta otadžbine. Na ceremoniji učestvovali lovački avioni i helikopteri.

12.08 – Naletom lovačkog aviona "mig-29" i bacanjem šapki u vazduh, uz mnogo osmeha i čestitiki, završena je svečenost.  

12.06 – Potporučnici, kadeti i okupljeni građani zajedno su otpevali pesmu "Marš na Drinu". 

11.53 – Katarina Božić peva pesmu "Vila sa Košara" uz pratnju kadetkinja sa Vojne akademije i umetničkog ansambla Stanislav Binički. Glumci učestvuju u umetničkom programu.

11.46 – Počeo svečani stroj kadeta. 

11.44 –  Prikazan je i novi helikopter H-145M, a zatim su u paru nadleteli helikopteri Mi-17. Letački program završen naletom helikoptera "gama".

11.40 – Pred svečani defile kadeta počeo je letački program. Nadletela su tri aviona "mig-29" a zatim i tri aviona "orao". Usledio je i nalet tri aviona "supergaleb g4".

11.30 – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je kadetima da ponosno i odgovorno stoje pred licem junačkih predana. "Vi ste ešalon slobode i suvereniteta otadžbine. Sinovi i očevi slobode koja je drugo ime za Srbiju", istakao je predsednik.  

11.22 – Prvi i rangu Vojne akademje Stefan Milićević održao je govor. "Čast je naša imovina ali i nasleđe koje ćemo čuvati za buduće generacije", poručio je Milićević. 

11.16 – Najuspešnijim kadetima predsednik Srbije i vrhovni komandant vojske dodelio je oficirske sablje i paradne bodeže. Prvi u rangu medicinskog fakulteta VMA je Stefan Spirić, druga je Jelena Obradović a treća potporučnik Marina Radovanović. Prvi u rangu Vojne akademije je potporučnik Stefan Milićević, drugi je Miloš Basarić a treći je Stefan Rašović. 

11.13 – Pročitan ukaz predsednika Republike o proizvođenju kadeta u čin potporučnika. 

11.10 – U Vojnoj akademiji se sadi i klija seme budućih uspeha i pobeda, rekao je načelnik Vojne akademije general-major Bojan Zrnić. Kako je naveo, za skoro 180 godina trajanja, akademija se menjala i reformisala, uprkos problemima sa kojima se suretala zajedno sa čitavom Srbijom, kojoj je uvek davala najbolje generacije oficira. 

11.01 – Zastavni vod doneo je zastavu Kadetske brigade. Na početku je intonirana himna "Bože pravde". 

10.57 – Počela svečanost ispred Doma Narodne Skupštine. Predsednik Aleksandar Vučić došao uz fanfare. 

Vojnu akademiju završilo je 135 kadeta i kadetkinja 139. i 140. klase Vojne akademije, među kojima su tri kadeta iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, a Medicinski fakultet VMA 25 mladića i devojaka 5. klase Medicinskog fakulteta VMA, među kojima i pripadnica Oružanih snaga Namibije.

Već tradicionalno, predsednik Republike Srbije uručio je sablje – simbole oficirske časti, najboljim kadetima Vojne akademije, a ministar odbrane dodelio je paradne bodeže najboljim kadetima Medicinskog fakulteta VMA.

Promocija potporučnika ispred Doma Narodne skupštine organizovana je 14. put, a i ove godine obeležili su je naleti vazduhoplova Vojske Srbije, kao i nastupi Reprezentativnog orkesta Garde i Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički".

Svečanosti je prisustvovalo najviše državno i vojno rukovodstvo kao i gosti iz zemlje i inostranstva.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи