Вучић најмлађим официрима: Ослањамо се на вашу спремност да бисмо уживали у миру

Председник Србије Александар Вучић поручио је најмлађим официрима Војске Србије, на свечаности поводом њихове промоције, да поносно и одговорно стоје пред лицем јуначких предака.

"Ви сте ешалон слободе и суверенитета отаџбине. Синови и очеви слободе која је друго име за Србију", истакао је председник.

Вучић је рекао да кадети ступају на најчаснију дужност, да постају најмлађи официри у дугој и славној традицији српске војске.

"Да бисмо уживали у миру, ослањамо се на вашу спремност да одвратите сваког ко нема добре намере према Србији", рекао је Вучић.

Истакао је да Војна Академија спада међу најугледније војне школе у свету, да је похађају талентовани младићи и девојке који су васпитавани на родољубивим примерима из прошлости.

Како каже, њихови узори су мајор Гавриловић, војвода Мишић, Милунка Савић, Момчило Гаврић...

Вучић је рекао да Србија данас, за разлику од минулих врмена, посебно поштује војнике који су храброшћу на Кошарама зауставили непријатеља. 

"Србија је поносна и на вас и вашу одлуку да преузмете свети барјак у своје руке, да заштитите земљу, реке, небо, да грађанин не падне у руке агресора", рекао је Вучић.

Додао је да им је Војна академија пружила знање на највишем нивоу и посебну захвалност је изразио старешинама који су извели на частан пут.

Напомиње да су данашње генерације дипломаца ВМА настављачи чудесне лекарске традиције у српској војсци, јер су српски лекари отимали од смрти храбре војнике не плашећи се граната и артиљерије.

Војска обнавља снагу 

Председник је рекао да Војска Србије великом брзином обнавља своју снагу и да је способна да заштити границе много више него што је то била пре неколико година.

"Спремни смо да одвратимо сваки покушај угрожавања народа, земље и становништва", навео је председник.

Истакао је да Војска Србије учествује у заједничким вежбама са другим армијама као и на такмичењима у којима неретко побеђује.

Такође, официри и војници учествују у мировним мисијама УН у кризним подручјима широм света. 

Наводи да Србија данас одлучно и успешно води европску политику али сарађује са Русијом, Кином и САД, води политику мира и стабилности на Балкану.

"Све је то могуће кад смо се, уместо снисходљивог додоворавања, окренули себи, сопственом искуству и интересима", рекао је Вучић наводећи да Србија сме да каже да има своје интересе и пријатеље који не морају свима да буду пријатељи.

Каже и да се данас уместо некултуре заборављања прошлости негује култура сећања на страдања српског народа, да се обележавају годишњице погрома, али се и прихвата да су други имали своје жртве. 

"Кадети, када стојите са сабљом на бранику отаџбине, знајте да браните и њену прошлост и будућност. Србија је изабрала вас да будете њена елитна одбрана, путоказ младима и понос прецима и потомцима", поручио је Александар Вучић.

Додао је да се Србија радује, да им жели много среће и да остваре своје снове.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво