Razdor u jevrejskoj zajednici

U Srbiji nema antisemitizma i Srbija ga osuđuje, a uvažava jevrejsku zajednicu i poštuje njihova prava, rečeno je na sastanku predsednika Srbije i predstavnike Svetskog jevrejskog kongresa. Međutim, unutar jevrejske zajednice u Srbiji više od godinu traje razdor. Četiri jevrejske opštine pokušale su da smene rukovodstvo Saveza jevrejskih opština Srbije. Nekoliko meseci kasnije, do podela je došlo i u Jevrejskoj opštini Beograd.

Raspolaganje imovinom Jevreja ubijenih u Holokaustu bez potomaka pokazalo se kao jabuka razdora. Usledili su vanredni izbori u zajednici, ali i tužba dotadašnjeg predsednika Zajednica Jevrejskih opština Srbije. U sudsku odluku uzdaju se i tuženi.

"Sigurno da nam ne odgovara toliko dugo rešavanje tog problema, ali sa druge strane i ne izlazimo na ulicu, ne pišemo pisma ministrima, ne tražimo nikakvu intervenciju bilo koga iz rukovodstva, nego kao što sam rekao čekamo da se ta stvar reši pred sudom", kaže Igor Ginzberg, novoizabrani predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije.

Jasno opredeljenje direktora centra "Simon Vizental" za jednu od dve struje deo jevrejske zajednice smatra neprimerenim. Negoduju i zbog broja žrtava u Jasenovcu koji je nedavno izneo u Beogradu.

"Svi relevatni istoričari i istraživači smatraju da je možda cifra najpribližnija oko 130.000, a gospodin Zurof kaže da oni smatraju, ne on da smatra, znači govori u ime 'Simon Vizental' centra. Mi ćemo morati da pitamo gospodu iz 'Simon Vizental' centra na osnov kojih istraživanja su oni došli do zaključka da su u Jasenovcu stradalo do 100.000 ili oko 100.000", ističe Nenad Fogel, predsednik Jevrejske opštine Zemun.

Smenjeno rukovodstvo smatra da su zasmetali kada su upozorili da četiri jevrejske opštine ne podnose izveštaje o trošenju novca dobijenog od imovine žrtava Holokausta bez živih naslednika.

"Vanredna izborna skupština će biti tema neke sudske rasprave u novembru mesecu ove godine i ja mislim da će nakon toga vrlo brzo doći do razrešenja čitave situcija kada će se u potpunosti videti o čemu se radi i postati potpuno jasno da je ovo jedan nonsens koji se pokušava ponavljanjem po stoti put pretvoriti u istinu", navodi Robert Sabadoš, smenjeni predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije.

Rabinu Isaku Asielu se zamera da ne radi na ujedinjenju zajednice.

"Nisu ovde u pitanju neka deca koja se igraju u pesku, pa su se posvađala oko nekakve kule u pesku. Ovde su u pitanju krupne stvari – laž, kriminal i tu nema neutralnih", smatra rabin Isak Asiel.

Položaj Jevreja u Srbiji, kao i izgradnja Memorijalnog centra na Starom sajmištu bile su neke od tema razgovora predsednika Srbije i predstavnika Svetskog jevrejskog kongresa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво