Представници Светског јеврејског конгреса: Србија пример за цео свет

Председник Александар Вучић примио је представнике Светског јеврејског конгреса – вршиоца дужности генералног директора Марама Штерна и Ернеста Херцога.

Председник Вучић је истакао значај рада Светског јеврејског конгреса, који се, као међународна федерација јеврејских заједница и организација, бори за права Јевреја широм света.

Вучић је рекао да Србија уважава јеврејску заједницу и поштује њихова права, јер су Срби и Јевреји кроз историју делили трагичну судбину, посебно током Другог светског рата, саопштила је прес-служба председника Републике.

Подсетио је да је Србија прва земља у региону и шире, која је донела посебан Закон о реституцији имовине жртава Холокауста без живих законских наследника.

Вршилац дужности генералног директора Светског јеврејског конгреса Штерн је рекао да је доношење тог закона велики корак и да, тим поводом, истичу Србију као пример за цео свет.

Штерн је нагласио да веома цене и подржавају председника Вучића и српске власти због свега што је урађено за положај Јевреја, као и због добрих односа Србије са Израелом.

Двојица саговорника су се сагласили да у Србији нема антисемитизма, а председник Вучић је додао да Србија осуђује сваки облик антисемитизма.

Такође је истакао да Србија има пријатељске односе и садржајну сарадњу са Израелом, који су потврђени и током прошлогодишње посете председника Ривлина.

У разговору је наглашена важност достојног обележавања места страдања великог броја жртава на месту некадашњег логора на Старом сајмишту подизањем истоименог Меморијалног центра.

Председник Вучић је изразио незадовољство спором реализацијом тог пројекта, као и очекивање да ће бити исправљене грешке које су починили представници Србије, те да ће пројекат Меморијалног центра бити брже завршен.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво