Koje novine čekaju đake i nastavnike

Pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković kaže za RTS da se nastavlja reforma čija je suština u izmenama nastavnog plana i programa. Ističe da su neke od novina jednosmenska nastava u nekim školama, novi programi za drugi i šesti razred, digitalne učionice.

Svi učenici prvog razreda u Srbiji imaće digitalne nastavne sadržaje i učiće po novom nastavnom programu, navela je gostujući u Jutarnjem dnevniku Vesna Nedeljković.

"Đaci prvaci uče po novom nastavnom planu i programu koji je uveden još prošle godine, ali to je ta reformisana genercija. Ono što je važno za njih je to da će svi prvaci u Srbiji imati digitalne nastavne sadržaje", navodi Nedeljkovićeva.

Kada je u pitanju drugi, peti i šesti razred to je takozvani projekat "Petsto povezanih škola", objasnila je Nedeljkovićeva i dodala da će i u njima svi učenici imati digitalne sadržaje. 

"Učenici drugog i šestog razreda po prvi put uče potpuno nove sadržaje, dakle – sukcesivno uvodimo reformisane nastavne sadržaje", objašnjava pomoćnica ministra. 

Dodaje da su u 500 škola ispunjeni uslovi za takvu nastavu. 

"Prvi uslov je bio da se obezbedi internet, drugi je računarska oprema, a onda nastavni sadržaj. U 500 škola u Srbiju apsolutno je sve ovo zadovoljeno i u tom smislu imaće savremenu nastavu u potpunosti", objašnjava Nedeljkovićeva.

Očekuje da će se ti uslovi ispuniti i u drugim školama u toku godine.

"Tako da očekujemo da naredne godine svih 1270 škola bude zaprava kao ovih 500", navodi pomoćnica ministra.

Poručuje da se reforme vrše kako bi bili zadovoljniji i nastavnici i učenici i roditelji.

Govoreći o maloj maturi navodi da se uveliko radi na preoblikovanju.

"U pitanju je kombinovani test koji sasvim sigurno neće izgledati kao do sada. Mi imao dva predloga, a ministar još uvek nije izašao sa konačnim rešenjem. Sve to radimo u nadi da će deci biti lakše, da će biti tehnički lakše realizovati i da će završni ispit konačno svi doživeti kao državni ozbiljni zadatak koji smo u obavezi svi da sprovedemo dostojanstven način da olakšamo a  nikako da otežamo đacima i roditeljima", poručuje pomoćnica ministra.

U osnovnim i srednjim školama u Srbiji počela je nova školska godina. Više od 800.000 učenika vraća se u klupe. U prvi razred polazi oko 70.000 đaka.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 03. sep 2019, 00:15) - anonymous [neregistrovani]

Лепота порока -3. део

А дали бар могу да се напишу књиге за средње школе? Да ли знају у министарству како изгледа настава у већини тих школа? Деца блеје по цео дан, нити пишу, нити имају књиге, наставници мрзовољни, нити праксе - чисто губљење времена и разочарење поготово за амбициознију децу. У школи ога сина многи родитељи озбиљно размишљају да децу упишу ванредно у школу и да деца полажу предмете квартално. Ово личи на циркус а не на школу. Тако је било и целе прошле године. Ако се нађе понека књига то је из 1998. па чак и 1985.!!! Не може да пита дете шта му није јасно, јер нема шта да пита!?!?