Ђаци поново у клупама, има новина

У основним и средњим школама у Србији почела је нова школаска година. У први разред полази више од 60.000 ђака. Бројне су новине које очекују ученике, од дигиталних учионица, до нових предмета, једносменске наставе у неким школама.

Више од 800.000 ученика враћа се у клупе. Велики број школа је реновиран, а око 10.000 учионица биће дигитализовано до средине септембра, рекао је за РТС министар просвете Младен Шарчевић.

Нови наставни план и програм очекује ученике другог и шестог разреда, као и ђаке друге године гимназије.

Због новог програма за ученике другог и шестог разреда мењани су и уџбеници, те тако они ове године неће моћи да их наслеђују од старије браће или другова.

Основну школу "Стеван Сремац" у Борчи, најстарију на територији те општине посетио је градоначеник Београда Зоран Радојичић.

Каже да се град током лета припремао за школску годину. "Реновирали смо школе, набављали опрему, 180 милиона ове године је уложенио у припрему нове школске године", каже градоначелник.

Подвукао је да је безбедност деце на првом месту и да 90 одсто школа има видео-надзор.

Према његовим речима, у наредном периоду се планира да се око 650 милиона уложи у реконструкцију школа.  

Иначе, целодневна настава биће уведена у 210 школа, као пилот пројекат ресорног министарства. То значи да ће деца имати само преподневну смену, а да ће након часова имати разне друге активности.

И ове године за почетак школе Унија синдиката просветних радника Србије најављује штрајк, што значи да ће школе у којима су њихови чланови, одржати скраћене часове. 

Ђаци ће током предстојеће школске године имати три школска распуста - зимски (подељен у два дела), пролећни и летњи.

Ове године неће имати јесењи који су имали у претходној школској години.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво