Treći "Erbasov" helikopter isporučen srpskoj policiji

Treći od ukupno četiri "Erbasova" helikoptera H-145M koji su namenjeni srpskoj policiji isporučen je Helikopterskoj jedinici MUP-a. Četvrti helikopter bi trebalo da bude isporučen u aprilu sledeće godine, rekao je ministar Nebojša Stefanović.

Ovaj helikopter je maskirni, opremljen oružjem i namenjen je za podršku specijalnim policijskim jedinicama, a ima i uređaj za noćno osmatranje.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović istakao je da će novi "Erbasov" H-145M helikopteri, koji su nabavljeni za potrebe MUP-a, povećati sposobnost srpske policije da u kratkom vremenskom roku obavi svaki zadatak sa kojim se suoči.

"Nastavljamo sa unapređenjem kapaciteta Ministarstva unutrašnjih poslova i danas smo imali priliku da vidimo i treći helikopter H-145M koji smo nabavili i koji će u narednih desetak dana biti u punoj operativnoj upotrebi", rekao je Stefanović i podsetio da su prva dva helikoptera istog tipa isporučena Helikopterskoj jedinici početkom jula, saopštio je MUP.

Ministar je istakao da nabavljeni helikopteri predstavljaju veliko pojačanje, jer će doprineti da piloti brzo stignu i spasu nečiji život, pravovremeno reaguju u vanrednim situacijama i pruže podršku drugim jedinicama policije kada je to potrebno.

"Ova tri helikoptera, koje naši piloti smatraju jednim od najboljih u svetu, daju našoj Helikopterskoj jedinici status kakav u regionu malo ko ima", rekao je Stefanović i dodao da će četvrti helikopter H-145M, prema planu i u skladu sa dogovorom sa "Erbasom", biti isporučen aprila sledeće godine.

Stefanović je ukazao da su prva dva helikoptera, koja su stigla početkom jula registrovana i već se koriste u operativnim zadacima Ministarstva unutrašnjih poslova.

Prema njegovim rečima, treći helikopter koji je danas predstavljen, namenjen je pre svega za vatrenu podršku specijalnoj i posebnim jedinicama policije na terenu.

Međutim, kako je rekao Stefanović, ono što odlikuje H-145M helikoptere je njihova multifunkcionalnost, odnosno svaki od ovih helikoptera može da bude iskorišćen za medicinske potrebe, vatrenu podršku i za druge posebne zadatke, što omogućava i dodatna oprema za osmatranje u noćnim i lošim vremenskim uslovima. 

Prva dva "Erbasova" helikoptera za srpsku policiju stigli su u Srbiju 8. jula, već su registrovani i ocarinjeni.

Od devet helikoptera H-145M koje Srbija nabavlja od "Erbasa" pet je namenjeno vojsci, a četiri policiji. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво