"Ербасови" хеликоптeри за МУП слетели на београдски аеродром

Два "Ербасова" хеликоптера Х-145М намењена МУП-у Србије слетела су на Аеродром "Никола Тесла".

Од девет хеликоптера Х-145М које Србија набавља од "Ербаса" пет је за војску, а четири за полицију.

Четри полицијска Х-145М ће имати вишеструку намену, а хеликоптер са маскирном шемом ће се користити за специјалне операције.

Маскирна шема полицијског Х-145М је тамнија од војне и сви полицијски хеликоптери имају потпуно затамњена задња стакла.

"Почињемо да мењамо флоту која суштински речено није занављана 40 година. Стари хеликоптери које ови момци заиста сјајно одржавају и који су у огромном броју ситуација помагали - у спасавању живота, у траснпорту наше снаге и у обављању свих важних послова за МУП и даље су у употреби, али јасна је потреба за технолошким напретком. И ово је заиста неупоредиво напредан хеликоптер у односу на све оно што је МУП имао до сада", истакао је министар полиције Небојша Стефановић. 

Х-145М може да лети у екстремно лошим метеоролошким условима са једним пилотом, са високим нивоом аутоматизације и да притом извршава све задатке уз трошкове експлоатације који су далеко мањи од постојећих Ми-17 и само нешто виши од "газеле".

"Стартовање је јако краће, а нама је то неопходно да будемо још бржи и ефикаснији. Знате, нас зову када им ми једино можемо помоћи, када немају други избор. Поред тога, издвојио бих да ће се први пут радити НВГ летење. То је летење с употребом наочара за ноћно летење, где ћете моћи да слећете ноћу на неприпремљене терене као што многе земље Запада већ примењују", указује командант хеликоптерске јединице МУП-а Србије Ненад Недић.

Ти полицијски хеликоптери биће намењени задацима надзора и превоза особа.

Трећи хеликоптер у полицију стиже до краја јула или у августу, а четврти почетком 2020. године.

Уз Х-145М, српски МУП набавља и нова три "Ербасова" Х-215, такозване "супер пуме".

"Супер пуме" ће бити набављене у наредне три године.

Од пет летелица намењених за војску – три ће бити наоружана, а два су предвиђена за трагање и спасавање.

Поред Србије, различите серије "Ербасових" хеликоптера се користе у више од 150 земаља широм света, а само наш сусед, Мађарска, наручила је недавно 20 истоветних хеликоптера.

Први хеликоптер, од укупно девет колико је наручено од компаније "Ербас", представљен је недавно на сајму наоружања, када је кључеве хеликоптера председнику Александру Вучићу свечано уручио извршни директор "Ербаса" Бруно Еван. 

Вучић је недавно на сајму наоружања рекао да је укупна вредност девет хеликоптера 105 милиона евра и да Србија своје обавезе плаћа без дана кашњења. 

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара