Kada dete nestane potrebno alarmirati celo društvo

Ukoliko se dete ne nađe u prva tri sata nakon otmice, verovatnoća da je ubijeno je 75 odsto, kaže Igor Jurić. Zbog toga se zalaže da se u Srbiju uvede specijalni sistem potrage poznat kao "Amber alert".

Igor Jurić je, gostujući u Beogradskoj hronici, govorio o slučaju otmice njegove ćerke Tijane navodeći da je bilo vremena da se ona spasi. Kaže da su javnost i policija obavešteni na vreme, ali da je ubica izašao sa njom iz naselja i odveo je.

Zbog toga, poručuje, potrebno je uvesti "Amber alert". Kaže da taj sistem podrazumeva alarmiranje celog društva, zatvaranje izalaza iz naselja, prekidanje programa medija sa relevantnim informacijama o nestalom detetu.

Jurić ističe da, kada je dete u opasnosti, onda bi taj sistem omogućio da se brže reaguje.

Sistem je dobio ime po devojčici Amber koja je oteta 1996. godine. Jurić je ukazao na zanimljivu izjavu majke otete devojčice koja je rekla: "Nije tačno da niko nije video da je dete ubačeno u automobil, nego niko nije znao šta vidi".

Jurić je rekao da u trenucima kada je dete oteto, roditelji ne znaju šta da rade i o njima niko ne vodi računa.

"Sediš bespomoćan, ja sam išao i tražio po napuštenim kućama ali to nije rešenje, moramo sistemski da radimo", poručio je Jurić.

Ističe i da bismo danas znali sudbinu Barbare Vitez, da je tada postojao ovakav sistem.

Kaže da on nije skup i da su iskustva zemalja u kojima je on uveden, kao što su Belgija, Holandija i Kanada, veoma dobra.

Jurić je rekao da podaci pokazuju da u Srbiji godišnje nestane između 1.300 i 1.500 dece i da se srećom najveći broj njih vrati kućama. Međutim, napominje da je potrebno učiniti sve da deca budu bezbednija i da ne smemo nespremni čekati nove otmice.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво