Mala matura na ispitu, Zaštitnik građana kontroliše Ministarstvo

Povodom odlaganja i pomeranja završnog ispita iz matematike za učenike osmih razreda Zaštitnik građana, postupajući po sopstvenoj inicijativi, pokreće postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Ministar kaže da je test "provaljen" i da će pojedinci biti kažnjeni a Tužilaštvo traži od policije da istraži sve okolnosti u vezi sa polaganjem testova.

Kako se navodi u saopštenju Zaštitnika građana, on će tražiti od ministarstva relevantne informacije o svim činjenicama i okolnostima koje su dovele do odlaganja završnog ispita iz matematike, koje je nedopustivo.

"Zaštitnik građana putem sredstava javnog informisanja došao je do saznanja da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja odložilo polaganje testa iz matematike u okviru završnog ispita koje je bilo zakazano za 18. jun 2019. godine u devet časova za četvrtak, 20. jun 2019. godine", navedeno je u saopštenju.

Kako se dodaje, prema informacijama koje su prenela sredstva javnog informisanja, do odlaganja je došlo zbog toga što su se na društvenim mrežama pojavili rukom pisani zadaci iz matematike, koje je osmaci trebalo da imaju na testu.

Da neće biti testa iz matematike, učenici su saznali kad su stigli u školu.

Prosvetni savetnik Pčinjski okrug Jovica Stevanović navodi da su testovi na tom području deljeni između pet i 30 i sedam časova ujutru.

"Direktori škola u pratnji policijskih službenika su krenuli ka svojim školama. Već kad su pristizali negde oko osam časova smo saznali za da je školska uprava Leskovac obaveštena od strane ministarstva da test iz matematike neće biti rađen, odnosno da se on odlaže za četvrtak", objašnjava Stevanović.

Fotografije kombinovanih testova koje su se pojavile na društvenim mrežama su lažne, prema tome, testovi za polaganje tog dela male mature nisu "procurili", pa će sutra biti održano polaganje kombinovanih testova, tvrde nadležni. I sa testom iz srpskog jezika, kažu, sve je u redu.

Prethodno je Posebno odeljenje za borbu protiv korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu podnelo zahtev policiji da istraži sve okolnosti slučaja u vezi sa polaganjem testova iz matematike koji su jutros otkazani.

Ministarstvo prosvete je jutros saopštilo da osmaci danas neće polagati test iz matematike, već u četvrtak. Ministar Mladen Šarčević je rekao da je test "provaljen". 

Zbog toga su mali maturanti održali protest ispred resornog ministarstva i zgrade Vlade. Na protestu su saopštili da će zahtevati da se poništi ovogodišnja matura.

Koji su sledeći koraci? 

U sredu će se, prema prvobitnom planu, polagati kombinovani test, ali se ne zna koja verzija. Tu odluku će doneti ministar Mladen Šarčević. Test iz matematike maturanti će polagati u četvrtak. U Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja za RTS kažu da su testovi već odštampani. 

"Svi smo zatečeni ali smo spremljeni za ovakvu situaciju i svi testovi postoje i u rezervnoj varijanti i oni su napravljeni prema obrazovnim standardima", navela je Dragana Stanojević, rukovodilac centra za ispite u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Mala matura jedan je od važnih trenutaka u životu đaka, ali i test za obrazovni sistem i za sve koji su na bilo koji način uključeni u organizaciju.

"Mi u trenutku završnog ispita na kraju osnovne škole testiramo rad naših nastavnika u osnovnim školama kao što ćemo u jednom trenutku, za dve godine, na sličan način to raditi i na kraju srednje škole, zato je taj trenutak jako bitan za sve nas", kaže Branislav Ranđelović, direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Pre šest godina su tri osobe uhapšene i osuđene zbog krađe testova za malu maturu. Jedna je osuđena na uslovnu kaznu zatvora od četiri meseca, sa rokom javljanja od dve godine, dok su druge dve osobe dobile nešto niže zatvorske kazne.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво