Протест у Немањиној, матуранти захтевају поништавање мале матуре

Представници малих матураната договорили су се током протеста поводом одлагања теста из математике да ће у среду доћи у школе, али да неће излазити на испит и позвали своје родитеље и чланове породица да им се придруже и подрже их у протесту и захтевима да се поништи матурски испит.

После протеста испред ресорног министарства и шетње до фонтане на Славији, они су испред зграде Владе у Немањиној саопштили да ће захтевати да се поништи овогодишња матура, а ако то не буде учињено најавили су да ће сутра наставити протест испред Министарства просвете.

Претходно су се окупили испред зграде Министарства просвете због одлагања теста из математике, на кратко су ушли унутра, али тамо није био нико од надлежних ко је могао да их прими.

После тога они су кренули ка Тргу Славија где су се кратко задржали, а потом су се упутили Улицом краља Милана. 

Како су рекли раније репортеру Танјуга, они су покренули петицију у којој траже да буде укинуто полагање мале матуре и да им буде омогућено да средњу школу уписују на основу успеха из шестог, седмог и осмог разреда.

И испред шабачке школе "Николај Велимировић" окупили су се забринути родитељи.

Александра Драгутиновић каже да се све опет понавља после шест година и да се сваке године дешава неки проблем са матуром. Иситче да су деца под стресом.

"Одговрно тврдим да се деца не васпитавају само причом. Невидљиви васпитни утицају су много битнији. Питам какву им поруку шаљемо", пита се Катарина Јовановић.

Психолози саветују да треба спустити лопту.

"Деца треба да се спремају као да ће сутра заиста бити одржан испит и да они на том испиту треба да дају свој максимум", поручује Александар Бауцал, психолог и професор Филозофског факултета Универзитета у Београду.

Јутрос је одложен завршни испит из математике зато што је "процурио" тест.

Министарство: Уписивањем по бодовима шаље се погрешна порука

У међувремену, помоћница министра просвете Весна Недељковић замолила је мале матуранте и њихове родитеље да не подлежу заблуди да ће се нешто решити окупљањима и захтевима да се деца у средње школе уписују на основу бодова из основних школа.

Истакла је да као просветни радник и запослена у Министарству има увид која је разлика у критеријумима по Србији.

У Министарству просвете су рекли да је комбиновани тест безбедан и да су се на друштвеним мрежама појавили тестови од прошле године. Tврде да тест из матерњег језика није споран.

"Ако би се деца уписивала по бодовима, била би послата погрешна порука", рекла је Недељковићева за Радио Београд и истакла да је ресорно министарство спремно и способно да спреми нове тестове и да процедура иде регуларно уз овај дан паузе.

Истакла је да је ресороно минисарство реаговало на време и да је штета смањена на минимум. Штета би била већа да су деца радила тест, оценила је Недељковићева.

Апеловала је на родитеље, уз, како је рекла, разумевање стреса и бриге, да верују да је боље да деца полажу матуру, јер је равномернији и правичнији распоред по школама.

"Стало ми је да пошаљем поруку као професор и родитељ – урадићемо све да комбиновани и прекосутра тест из математике буде како треба, да се штета задржи на једном дану. Све остало су погрешна решења", рекла је Недељковић и навела да се ради о 70.000 ђака.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи