Najbolji diplomci medicine na razgovoru za sigurnu budućnost

Posao odmah posle završenog fakulteta ili srednje škole jedan je od važnih uslova za mlade koji odlučuju da li će otići iz zemlje. Zato, treći put Ministarstvo zdravlja organizuje konkurs i prima u radni odnos najbolje diplomce medicinskih fakulteta u Srbiji. Prvi put je u toku i konkurs za prijem najuspešnijih učenika srednjih medicinskih škola.

I trema i iščekivanje, pred razgovor za sigurniju budućnost. U Palati Srbija danas je na razgovoru za posao bilo oko 50 najboljih diplomaca medicinskih fakulteta. Juče isto toliko. Oni će ugovore o radu dobiti na svečanosti 26. juna. Oni sa kojima je ekipa RTS-a razgovarala, diplomirali su sa prosekom iznad devet, a ima i čistih desetki.

Milica Milentijević iz Lipljana kaže da je njen izbor bila infektologija, u KBC KiM. "Dole sam želela da ostanem, i to sam dobila", zadovoljna je Milentijevićeva.

Dejan Mihajlović iz Gračanice navodi da je danas dobio posao i željenu specijalizaciju iz ginekologije.

Ivor Kolarski iz Novog Sada je na doktorskim studijama i planira da ostane i da se bavi naukom.

Mija Manojlović, takođe iz Novog Sada, smatra da je medicina jedan human posao koji pruža mnogo mogućnosti za pomoć ljudima i da to je bilo primarno u odluci o tome čime će se baviti.

Vladana Stojiljković iz Niša diplomirala je pre godinu dana, sa desetkom, i radiće Centru za biohemiju KC Niš.

Ministar zdavlja je u intervjuu za Dnevnik poručio da oni najbolji neće dobiti samo ugovore o radu.

"Mi treći put zapošljavamo, 300 primamo u radni odnos, dajemo specijalizaciju i dajemo doktorske studije, i tako odgovaramo na stvari koje se dešavaju, migracije, i lekara i medicinskih sestara", kaže Lončar.

Pored zapošljavanja lekara, u toku je i konkurs za najbolje učenike srednjih medicinskih škola. Posao će dobiti medicinske sestre. tehničari, pedijatrijske sestre, i sestre u ginekološko-akušerskim klinikama.

"Po prvi put, prvi put, isto je bila priča oko toga, mnogo nam odlazi sestara. Krenuli smo sa nekom idejom da to bude 200-300, prijavilo se 514. Produžili smo konkurs, sigurno preko 300 ćemo primti u ovom krugu, ali ponavljam, svakih šest meseci ćemo to raditi", istakao je Lončar.

Nadležni kažu da zaposlene u zdravstvu očekuje novo povećanje plata, a kao još jednu od mera da ostanu u zemlji, najavljuju i podršku u rešavanju stambenog pitanja - država uskoro kreće u izgradnju stanova za medicinire.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара